Vesti

Opština Petrovac na Mlavi raspisala konkurs za dodelu stipenija studentima

Na osnovu člana 2.,3., 5. i 6. Odluke o stipendiranju studenata visokih škola sa teritorije opštine Petrovac na Mlavi (“Službeni glasnik opštine Petrovac na Mlavi”, br. 5/09) i zaključka Privremenog organa opštine Petrovac na Mlavi, br. 020-202/2023-02 od 10.11.2023. godine, Komisija za sprovođenje konkursa za dodelu stipendija studentima visokih škola sa teritorije opštine Petrovac na Mlavi, r a s p i s u j e

K O N K U R S

ZA DODELU STIPENDIJA STUDENTIMA VISOKIH ŠKOLA NA TERITORIJI OPŠTINE PETROVAC NA MLAVI ZA 2023/2024. GODINU

I

Raspisuje se konkurs za dodelu stipendija redovnim studentima visokih škola za školsku 2023/2024. godinu. Stipendija će se isplaćivati u toku trajanja redovne nastave tj. za deset meseci u toku školske godine (ne isplaćuju se za mesec jul i za mesec avgust). Konkurs se raspisuje za stipendiranje 15 (petnaest) redovnih studenata i to:

– 11 (jedanaest) studenta visokih škola čiji je najmanji prosek 8,50

– 1 (jedan) student Prirodno-matematičkog fakulteta – studijski program hemija – deficitaran kadar na koji se ne odnosi najmanji prosek ocene 8,50,

– 1 (jedan) student Prirodno-matematičkog fakulteta – studijski program informatika – deficitaran kadar na koji se ne odnosi najmanji prosek ocene 8,50,

– 1 (jedan) student Arhitektonskog fakulteta – studijski program arhitektura – deficitaran kadar na koji se ne odnosi najmanji prosek ocene 8,50,

– 1 (jedan) student Fakulteta političkih nauka – studijski program socijalna politika i socijalni rad – deficitaran kadar na koji se ne odnosi najmanji prosek ocene 8,50.

II

Na konkurs mogu konkurisati redovni studenti druge, treće, četvrte, pete ili šeste godine po programu osnovnih akademskih studija, kao i studenti visokih škola koji su završili osnovne strukovne studije i upisali se po programu akademskih ili diplomskih studija. Najmanja prosečna ocena za prethodnu godinu za 11 (jedanaest) studenata visokih škola iznosi 8,50.

Za 1 (jednog) studenta Prirodno-matematičkog fakulteta – studijski program hemija, 1 (jednog) studenta Prirodno-matematičkog fakulteta – studijski program informatika, 1 (jednog) studenta Arhitektonskog fakulteta – studijski program arhitektura i 1 (jednog) studenta Fakulteta političkih nauka – studijski program socijalna politika i socijalni rad, kao deficitaran kadar, ne utvrđuje se kao kriterijum najmanja prosečna ocena 8,50.

Stipendija se ne može koristiti za ponovljenu godinu studija na istom ili drugom fakultetu.

III

Prioritet prilikom donošenja rešenja o dodeli stipendije imaju:

1. Studenti sa najvišom prosečnom ocenom.

Ukoliko dva ili više studenta imaju istu prosečnu ocenu, uzeće će se u obzir materijalno stanje.

2. Za 1 (jednog) studenta Prirodno-matematičkog fakulteta – studijski program hemija, 1 (jednog) studenta Prirodno-matematičkog fakulteta – studijski program informatika, 1 (jednog) studenta Arhitektonskog fakulteta – studijski program arhitektura i 1 (jednog) studenta Fakulteta političkih nauka – studijski program socijalna politika i socijalni rad, kao deficitaran kadar, ne utvrđuje se kao kriterijum najmanja prosečna ocena 8,50.

U slučaju postojanja više od dva kandidata za stipendije za deficitarne kadrove, prednost imaju na prvom mestu studenti završnih godina studija, a ukoliko ima više studenata koji su na istoj godini studija, odabir kandidata vršiće se polazeći od veće prosečne ocene i materijalnog stanja kandidata.

IV

Studenti prilikom konkurisanja dužni su da dostave potrebnu dokumentaciju:

1. Zahtev za dodelu stipendije,

2. Potvrdu-uverenje o redovnom upisu za školsku 2023/2024. godinu,

3. Potvrdu-uverenje o prosečnoj oceni u prethodnoj školskoj godini, najmanji prosek ocene 8,50,

4. Overenu izjavu o zajedničkom domaćinstvu od Notara,

5. Potvrdu o visini ostvarenih prihoda za sve članove domaćinstva za prvih šest meseci za 2023. godinu,

– za nezaposlene potvrde da nisu u radnom odnosu od Nacionalne službe za zapošljavanje,

– za poljoprivrednike očitanu overenu zdravstvenu knjižicu.

V

Sve prijave sa priloženom dokumentacijom dostaviti na adresu: “Komisija za sprovođenje konkursa za dodelu stipendija studentima visokih škola sa teritorije opštine Petrovac na Mlavi” (kancelarija br. 5).

VI

Konkurs objaviti na oglasnoj tabli opštine Petrovac na Mlavi i u sredstvima javnog informisanja (radio, televizija, internet sajt opštine) i traje 15 dana i to od 13.11.2023. godine zaključno sa 28.11.2023. godine.

VII

Neblagovremena i nepotpuna konkursna dokumentacija neće biti razmatrana. Korisniku studentske stipendije obustavlja se isplata odobrene stipendije kada istovremeno prima stipendiju, kredit ili sličan oblik davanja po drugom osnovu iz budžeta Republike Srbije.

KOMISIJA ZA SPROVOĐENjE KONKURSA ZA DODELU STIPENDIJA

Broj: 67-100/2023-02 Datum: 13.11.2023. godine, Petrovac na Mlavi