Dijaspora Vesti

Radost Rođenja Hristovog u Braunau na Inu

I Logos postade telo i nastani se među nama, i videsmo slavu Njegovu, slavu kao Jedinorodnoga od Oca, pun blagodati i istine” (Jn.1.14)

Ovim rečima, pozvao nas je i ove godine Sveti Apostol i Jevanđelist Jovan, na praznično slavlje koje nam je sam Gospod pripremio Svojim Rođenjem od Presvete Djeve Marije u pećini vitlejemskoj.

U ovom prazničnom duhu verni narod u Braunau na Inu okupljen oko svog sveštenika, sa velikom radošću u srcima svojim dočekao je praznik Rođenja Hristovog.

Na Badnji dan služena je sveta Liturgija, dok je u popodnevnim časovima služena Večernja služba posle koje se pristupilo osvećenju i nalaganju Badnjaka. Nakon službe otac Andrej se obratio svojim parohijanima, objavivši im radostan događaj Rođenja Hristovog. Veliku radost najmlađim parohijanima i ove godine učinilo je tradicionalno pijukanje u hramu koje je svakako poseban događaj u životu jednoga deteta.

Sutradan, na sam dan Božića služena je sveta Liturgija. Lepoti bogosluženja doprineo je hor pri hramu Sv. Apostola i evangeliste Marka, uz učešće studenata Teologije g. Milana Pantića i g. Pavla Stanića. U toku Liturgije pročitana je poslanica Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, a na kraju službe prelomljena je česnica sa najmlađim parohijanima koju je ove godine pripremila g. Ines Reljić iz Matighofena. Dukat iz česnice pronašao je Konstantin Jokić.