Vesti

Uručeni planovi za smanjenje rizika od katastrofa i upravljanje u vanrednim situacijama

Opština Petrovac na Mlavi i Stalna konferencija gradova i opština – Saveza gradova i opština Srbije, (SKGO), zaključili su Sporazum o saradnji (br 26-4/23-01/1 od 23.01.2023.) u vezi u realizaciji aktivnosti u okviru paketa podrške koji obezbeđuje projekat „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“, koji finansira Vlada Švedske. Paket je pozicioniran kao pomoć lokalnim vlastima u podizanju nivoa efikasnosti rada, unapređenju kapaciteta i pružanju usluga na inovativan, efikasan i održiv način, u skladu sa EU standardima i obuhvatao je neposredan angažman stručnjaka, organizovanje obuka, radionica, seminara, kao i drugih vidova podrške opštini Petrovac na Mlavi u tematskoj oblasti smanjenje rizika od katastrofa.

Obzirom da paket podrške nije predviđao bilo koju vrstu finansijske podrške, veliki benefiti nematerijalne prirode su proistekli iz celog projekta u korist opštine Petrovac na Mlavi. Kao prvo, podrška je obuhvatila reviziju i unapređenje dokumentacije u oblasti smanjenja rizika od katastrofa sa svim neophodnim planovima: Procene rizika, Plana zaštite i spasavanja, Plana smanjenja rizika od katastrofa, svih dokumenata vezanih za sistem Civilne zaštite, dokumenata vezanih za organizaciju i funkcionisanje Štabova za vanredne situacije i dr. Podrška je bila pružena u organizovanju i sprovođenju radionica/tribina sa zainteresovanom javnošću s ciljem uključenosti različitih aktera u proces izrade planske dokumentacije u oblasti smanjenja rizika od katastrofa. Sve navedeno je prošlo u izuzetno dobroj atmosferi saradnje, edukacije i same obuke. Osvrnućemo se na sledeće aktivnosti:

Radionica sa građanima sa osetljivim grupama stanovništva– Radionica je održana 22. maja 2023. godine u Velikoj sali Skupštine opštine Petrovac na Mlavi. Na radionicu su pozvane osetljive grupe građana čiji su se predstavnici rado odazvali i uzeli veoma aktivno učešće u samom radu. Tokom održavanja radionice, radilo se na prikupljanju informacija vezanih za identifikaciju rizika, sa osvrtom na osetljive grupe stanovništva čiji će se podaci upotrebiti za izradu procene rizika od katastrofa – što je i urađeno. Ovom radionicom uključena je šira društvena zajednica.

foto: SKGO

Simulaciona vežba pod nazivom „Petrovac na Mlavi 2023“. Tema vežbe je bila sprovođenje mera zaštite od zemljotresa u OŠ „PROFESOR BRANA PAUNOVIĆ“ u Kamenovu u opštini Petrovac na Mlavi. Cilj vežbe bio je jačanje kapaciteta opštine Petrovac na Mlavi za reagovanje u vanrednim situacijama. Kroz Nastavna pitanja izvršeno je sledeće:

1. Provera osposobljenosti dece, nastavnika i poverenika civilne zaštite u OŠ „PROFESOR BRANA PAUNOVIĆ“ u Kamenovu za reagovanje u zemljotresu;

2. Provera osposobljenosti pripadnika Crvenog krsta, Doma zdravlja i Opšte bolnice Petrovac na Mlavi za reagovanje u zemljotresu;

3. Edukacija odgovornih lica iz školskih ustanova za reagovanje u zemljotresu; Vežba je izvedena 17.10.2023. godine u vremenu od 11 časova u objektu OŠ „PROFESOR BRANA PAUNOVIĆ“ u Kamenovu, ulica Vuka Karadžića br 15. Za pripremu i izvođenje vežbe izrađen je ELABORAT VEŽBE. Scenario vežbe izrađen je na osnovu Procene rizika od katastrofa opštine Petrovac na Mlavi, a prikaz mogućeg razvoja događaja – scenario zemljotresa zasnovan je na scenariju događaja sa najtežim mogućim posledicama iz Procene.

Prilikom izrade Elaborata vežbe korišćen je Plan evakuacije i Plan zaštite od požara OŠ “Profesor Brana Paunović“ u Kamenovu. Sastav učesnika vežbe OŠ “Profesor Brana Paunović“ u Kamenovu: deca – učenici (70), nastavnici, pomoćno osoblje i uprava škole (25); Poverenik civilne zaštite i zamenik poverenika civilne zaštite OŠ “Profesor Brana Paunović“ u Kamenovu; Policijska stanica Petrovac na Mlavi sa jednom patrolom saobraćajne policije; Odeljenje za vanredne situacije u Požarevcu – VSJ Petrovac na Mlavi; Dom zdravlja Petrovac na Mlavi sa jednom mobilnom zdravstvenom ekipom; Opšta Bolnica – Petrovac na Mlavi; Elektrodistribucija Petrovac na Mlavi; Crveni krst Petrovac na Mlavi; Nadležni Opštinske uprave uprave opštine Petrovac na Mlavi; Pratioci vežbe: Predstavnici Odeljenja za vanredne situacije u Požarevcu, Predstavnici Ministarstva

odbrane – centra za lokalnu samoupravu Požarevac; Predstavnici okolnih opština za poslove odbrane; Rukovodstvo opštine Petrovac na Mlavi; Članovi Štaba za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi; Predstavnici subjekata od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje sa područja opštine Petrovac na Mlavi; Predstavnici drugih osnovnih i srednje škole sa područja opštine Petrovac na Mlavi; Predstavnici Opštinske organizacije Crvenog krsta Petrovac na Mlavi; Predstavnici lokalnih medija; Predstavnici Stalne konferencije gradova i opština; Vežbom je rukovodila grupa za rukovođenje vežbom u sastavu: 1. Zoran Janković, Načelnik štaba za VS – rukovodilac vežbe, zamenik Aca Životić ruk SO timova, 2. Sandra Životić, direktor OŠ “Profesor Brana Paunović“ u Petrovcu na Mlavi.

Stanje, osposobljenost i spremnost vežbajućih: Nadležni službenici opštine Petrovac na Mlavi, u okviru priprema za vežbu izvršili su edukaciju nastavnog osoblja OŠ “Profesor Brana Paunović“ u Kamenovu u opštini Petrovcu na Mlavi. Edukacija je bila realizovana izvođenjem javnog časa, na kome su učenici upoznati sa potencijalnim opasnostima i merama zaštite i spasavanja, sa akcentom na mere zaštite i spasavanja od zemljotresa. Direktor, nastavnici, poverenik civilne zaštite i zamenik poverenika civilne zaštite pre izvođenja vežbe, izvršili su edukaciju dece sa posebnim osvrtom na mere zaštite koje treba sprovesti pre zemljotresa, za vreme zemljotresa i posle zemljotresa (po

Uputstvu Republičkog seizmološkog zavoda koje je istaknuto u svakoj prostoriji za boravak dece. Posebno je razrađen i uvežban najbrži postupak evakuacije dece iz objekta u slučaju zemljotresa u skladu sa Planom evakuacije škole. Direktor škole sa poverenicima civilne zaštite izvršio je edukaciju svih zaposlenih i sproveo sve neophodne organizacione i tehničke prireme za vežbu. Svi drugi subjekti: Crveni krst Petrovac na Mlavi, Policijska stanica Petrovac na Mlavi, VSJ Petrovac na Mlavi, Dom Zdravlja Petrovac na Mlavi, Opšta Bolnica – Petrovac na Mlavi i Elektrodistribucija Petrovac na Mlavi izvršili su neophodne pripreme za učešće na vežbi.

Mere bezbednosti: U toku izvoćenja vežbe merama bezbednosti posvećena je posebna pažnja i sprovedene su u svemu prema važećim propisima i aktima škole, kao i merama bezbednosti posebno naznačenim u Elaboratu. Za sprovođenje mera bezbednosti u toku izvođenja vežbe, odgovorni su bili rukovodioci – starešine vežbajućih subjekata sistema zaštite i spasavanja. Razmeštaj učesnika vežbe – Razmeštaj učesnika vežbe izvršien je prema stvarnom razmeštaju dece po učionicama i radnim prostorijama, shodno dnevnom rasporedu boravka a ostali učesnici vežbe prema sopstvenim planovima. Materijalno-tehničko obezbeđenje vežbe – Izvršila je OŠ “Profesor Brana Paunović“ u Kamenovu kao i nadležni službenici za vanredne situacije i poslove odbrane opštine Petrovac na Mlavi.

Plan analize vežbe – Ovom vežbom zaposleni i učenici u OŠ “Profesor Brana Paunović“ su upućeni kako treba da reaguju u vanrednoj situaciji. Takođe, predavanjem o planovima i merama zaštite i spasavanja od zemljotresa pre početka vežbe zaposlenim i učenicima su objašnjene definicije određenih termina koje su značajne za postupanje u slučaju zemljotresa. Delimična analiza vežbe je održana neposredno posle završetka vežbe, a celovita-potpuna analiza uz učešće predstavnika svih vežbajućih struktura je izvršena nakon vežbe koja je inače dostavljena Opštinskoj upravi opštine Petrovac na Mlavi, učesnicima vežbe i drugim nadležnim organima. Informisanje javnosti – Direktor Škole i rukovodstvo opštine Petrovac na Mlavi, posredstvom lokalnih medija, izvestili su javnost o vežbi „Petrovac na Mlavi – 2023“. Javnost je obaveštena o izvođenju vežbe na više načina da bi svi sugrađani koji žive u neposrednoj blizini OŠ “Profesor Brana Paunović“ bili obavešteni. Putem lokalnih medija: televizija (davanje obaveštenja), radio (obaveštenje u vestima), opštinski sajt, društvene mreže, putem flajera (flajeri ubačeni u poštanske sandučiće svih okolnih zgrada, tj kuća.) Obuka jedinica civilne zaštite „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“

U saradnji sa SKGO u vezi u realizaciji aktivnosti u okviru paketa podrške koji obezbeđuje projekat „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“, koji finansira Vlada Švedske, 26. oktobra 2023. godine sa početkom u 11:00 sati u velikoj sali Skupštine opštine Petrovac na Mlavi, održana je obuka jedinica civilne zaštite. Vežbu sa predavanjima su izveli stručnjaci iz oblasti smanjenja rizika od katastrofa. Oni su kako predavanjima tako i dragocenim savetima veoma pomogli u razumevanju zakonskih osnova i pojasnili praktično reagovanje u zaštiti građana opštine. Postignuto je jačanje kapaciteta opštine Petrovac na Mlavi za reagovanje u vanrednim situacijama sa jedinicama civilne zaštite koje su ranije formirane i kojima je ovo bila prva obuka.

Opština Petrovac na Mlavi je izuzetno zadovoljna postignutim i posebno se zahvaljuje učesnicima projekta koji su nam nesebično bili na pomoći i bez kojih ove aktivnosti ne bi bile izvodljive i to Milošu Alavanji, Branku Stanimiroviću, Zdravku Maksimoviću i prof dr Želimiru M. Kešetoviću.

autor Štab za vanredne situacije Petrovac