Vesti

Narodna biblioteka “Stevan Raičković” Kučevo održala je prvi književni događaj pod novim imenom

Narodna biblioteka ,,Stevan Raičković” Kučevo održala je prvi književni događaj pod novim imenom, i to baš na Međunarodni dan poezije, sa zavičajnim pesnicima kao učesnicima.

Na početku večeri, direktorka Jovana Dišić obratila se prisutnima uz obećanje da će se ubuduće češće održavati ovakve večeri. Violeta Ilić čitala je stihove Jovana Jovanovića Zmaja, Jovana Dučića i Stevana Raičkovića o pesmama i poeziji.

Pesnici su izrazili želju da se prvo čita poezija onih pesnika koji nisu bili prisutni, bilo da su bili sprečeni ili da, nažalost, više nisu među nama.

Čuli smo stihove Milana Višnjića i Voje Marjanovića i podsetili se njihovog doprinosa kulturnom i književnom životu Kučeva.

Zatim su se čuli stihovi Živojke Žujkić, Zorana Blagojevića, Ružice Radulj, Zorana Kuzmanovića, Aleksandra Stankovića, Dragana Despota Đorđevića, koje su čitale njihove kolege pesnici, uz pomoć Sanele Ankić.

U prijatnoj i opuštenoj atmosferi čitaonice, svoje stihove su čitali ili govorili: Aleksandra Petrović, Radmila Stanković, Vesna Todorovska (prvi put pred publikom), Elizabeta Mrđa i Davor Radulj. Sergej Stanković je čitao svoju kratku prozu.

Iako se kučevski zavičajni autori ne sastaju često, mogu biti ponosni na svoj osećaj zajedništva, privrženosti i međusobne bezuslovne podrške, što se na ovogodišnjem Međunarodnom danu poezije u čitaonici biblioteke i te kako osetilo.

foto: Narodna biblioteka “Stevan Raičković” Kučevo