Dijaspora Vesti

Najveća manifestacija vrhunskog srpskog folklora u Austriji održava se 13. aprila

Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, koja se 13. aprila održava  u Hallmann Dome u Beču, u organizaciji Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), okupiće veliki broj vrhunskih ansambala u alpskoj republici koji će pred mnogobrojnom publikom pokazati svoje igračko umeće. Ansambli nastupaju u dva bloka, takmičarskom i revijalnom delu. Do sada je za učešće prijavljeno 13 ansambala. Smotra je, ujedno, i kvalifikaciono takmičenje za Evropsku smotru srpskog folklora dijaspore koja se u maju održava u Beogradu.

Sve je spremno za 39. Smotru kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji na kojoj će publika i ovog puta moći da uživa u nastupima najboljih ansambala u Austriji i Evropi. Interesovanje među srpskom dijasporom je veliko, a prvi kontigent ulaznica je rasporat. Ove godine smo pripremili jednu novinu, za sve učesnike smo obezbedili specijalne nagrade za različite oblasti – narodna nošnja, koreografija i slično, ali i vaučere iznenađenja”, kaže Aleksandar Stanković, predsednik ASSF.

Želim da se zahvalim svim institucijama koje su podržale ovu manifestaciju, među kojima su Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Grad Beč, opština Favoriten, Frakcija socijaldemokratskih sindikalaca (FSG) i mnoge druge, kao i svim sponzorima. Na značaj Smotre ukazuje i interesovanje visokih predstavnika institucija Republike Austrije i Republike Srbije koji će svojim prisustvom uveličati ovu manifestaciju. S obzirom da se deo ulaznica već rasprodao, pozivam sve koji žele da, 13. aprila, budu na Smotri kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji požure po svoje ulaznice, kako bi na vreme obezbedili svoje mesto u publici s obzirom da je broj mesta ograničen”, poručuje Stanković.

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) osnovan je 2020. godine i okuplja 28 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija Saveza je da razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno-umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara. Više informacije na sajtu www.assf.at

Fotocredit: ASSF.