Vesti

Milica Radovanović učenica iz Oreškovice osvojila 1. mesto na Republičkom takmičenju iz francuskog jezika

Milica Radovanović učenica 8. razreda OŠ “Đura Jakšić” u Oreškovici osvojila je 1. mesto na Republičkom takmičenju iz francuskog jezika. Takmičenje je održano 6. aprila u OŠ „Rade Drainac“ u Borči, gde su se tradicionalno u znanju stranih jezika takmičili najbolji učenici iz Srbije.

Milica je bila jedina učenica na takmičenju koja uči francuski jezik od prvog razreda osnovne škole, na takmčenju je u sva četiri dela pokazala zavidno znanje.

Ljubav prema francuskom jeziku, još od prvih reči naučenih od nastavnice Radmile Perić tada njene učenice, sada nastavnice, šire i prenose da svoje učenike. Jedna od njih je Marija Trailović koja ponosno ističe da ukoliko i Milica upiše Filološki faklutet biće treća učenica iz Oreškovice koja studira francuski jezik.

Prema rečima direktorke škole Nataše Bugar ovaj veliki uspeh na nacionalnom nivou je ponos celog kolektiva škole, Oreškovice i cele opštine Petrovac na Mlavi.

Milica je odlična učenica, planira da upiše Srednju školu „Mladost“, gimnazijski smer, a nakon toga želi da studira francuski jezik na Filološkom fakultetu. Ima veliku želju da poseti Pariz.

Škola iz Oreškovice sarađuje sa Francuskim in stitutom iz Beograda, kao i sa Ambasadom Republike Francuske i godinama je već uključena u program DELF Scolaire, gde učenici stiču praktična znanja na nivou A1 i A2. Učenici i nastvnici učestvuju u brojnim aktivnostima koje organizuje Francuski institut i ostvaruju kontakte i saradnju sa drugim školama u Srbiji u okviru mreže „Volim Francuski“.

U celom svetu se mesec mart obeležava kao mesec frankofonije i OŠ „Đura Jakšić“ Oreškovica učestvuje u brojnim aktivnostima. Ove godine pripreman je francuski doručak, izrađivani panoi i održan kviz posvećen Olimpijskim igrama. Prošle godine škola je na poziv Francuskog instituta učestvovala u programu „Francuski horizonti“ i tom prilikom su učenici posetili Ambasadu Švajcarske i lokacije u Beogradu koje su povezane sa Francuskom.