Vesti

Nacionalni savet Vlaha uputio apel medijima

Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine apeluje na sve medije da se strogo drže novinarske etike, kada su osetljive teme u pitanju i ne dozvole raznim takozvanim analitičarima da iznose neistine i izmišljotine o vlaškom narodu.

U poslednje vreme, naročito posle neviđene tragedije, gnusnog zločina, ubistva deteta koji se desilo u Boru, razni takozvani analitičari i samozvani eksperti etiketiraju ceo vlaški narod koji pretežno živi u Istočnoj Srbiji.

Ovo se ne dešava prvi put. Iste te “eksperte i novinare” obaveštavamo da su Vlasi pripadnici policije, tužilaštva, sudskih organa, izvršne vlasti, zakonodavne vlasti, lokalnih samouprava, obrazovnog, zdravstvenog i celokupnog društvenog sistema te kada govore o Vlasima, govore o svojoj državi.

Nacionalni savet Vlaha osuđuje gnusni zločin koji se desio ubistvom male Danke, apeluje na državne organe da profesionalno rasvetle slučaj, da se počinioci maksimalno kazne a da mediji konačno prestanu da nanose nemerljivu štetu vlaškom narodu“ kaže u saopštenju predsednik Nacionalnog savet Vlaha Novica Janošević.

Istim povodom se oglasilo i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, koje je sa zabrinutošću konstatovalo da se pojedini mediji u svojim programima u tumačenju stravičnog zločina ubistva Danke Ilić služe širenjem negativnih i lažnih stavova, predrasuda i stereotipa o pripadnicima vlaške nacionalne zajednice, što je u suprotnosti sa propisima i demokratskim vrednostima našeg društva:

To najčešće dolazi od strane tzv. analitičara, koji monstruoznost ovog zločina pokušavaju da povežu s prostorom i društvenim ambijentom u kojem žive Vlasi, što ne samo da je neistinito, već nanosi štetu Vlasima i Republici Srbiji kao višenacionalnoj i multikonfesionalnoj državi“

Ministarstvo apeluje na sve medijske poslenike i one koji učestvuju u javnom životu da se nastoje držati merituma stvari, te da se klone da u interpretaciju stavljaju sadržaje koji nisu zasnovani na činjenicama i vređaju dostojanstvo i integritet pojedinaca ili određenih grupa stanovništva.