Vesti

U okviru manifestacije STRIP 9. Trip otvorena izložba „Carevi mladić”

U okviru manifestacije Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi STRIP 9. Trip, koja se organizuje u čast Božidara Bože Veselinovića srpskog strip-crtača i ilustratora, rodom iz Petrovca na Mlavi, večeras je otvorena izložba „Carevi mladić” autorke Dragane Kuprešanin.

„Carevi mladić” (2014-2015) je trilogija nastala na osnovu istoimene kratke priče savremenog autora Ivana Branisavljevića, a zasnovana je na različitim teorijama mas medija sa težnjom preispitivanja njihovih savremenih likovnih formi. Obuhvata segmente grafike, stripa i animacije. Osnovno polazište rada je ispitivanje granica ovih medija (ilustracija – grafika – strip – animacija) i načina na koji svaki od njih mogu koegzistirati u odnosu na ostale kao njihovi strukturalni elementi.

Dragana Kuprešanin je rođena 1982. godine u Beogradu. Diplomirala je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu 2005. godine, a zatim na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2008. godine, na odseku Primenjena grafika, smer Grafički dizajn. Specijalizaciju iz oblasti crteža na odseku Slikarstvo, stekla je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Doktorske akademske studije završila je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2021. godine. Izlagala je na više desetina samostalnih izložbi i učestvovala na više stotina grupnih nacionalnih i međunarodnih izložbi, festivala i likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Stipendista je nekoliko državnih i privatnih fondacija. Dobitnica je većeg broja nagrada iz oblasti likovne i primenjene umetnosti (crtež, dizajn, strip). Bavila se umetničkim radom u statusu samostalnog umetnika od 2012-2018. godine. Član je ULUPUDS-a, ULUS-a, USUS-a, UFUS-a i UFAS-a. Od 2014-2016. Godine je radila na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u zvanju saradnik u nastavi na predmetima Crtanje i Slikanje. Od 2018-2019. godine radila je u zvanju saradnika iz umetničkog polja na VŠLPUSS u Beogradu, a od 2019. Godine je asistent na Akademiji tehničkih strukovnih studija, odsek Beogradska politehnika, na predmetima iz uže oblasti Grafički dizajn.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 15. maja.