Vesti

Dan Narodne biblioteke “Đura Jakšić”

Biblioteka “Đura Jakšić” Petrovac na Mlavi je 22. aprla proslavila Dan biblioteke, 150 godina Petrovačkog čitališta, 60 godina pod nazivom “Đura Jakšić” i 12 godina u novom prostoru biblioteke. U prisustvu mnogobrojnih prijatelja ove ustanove nagrađeni su najverniji čitaoci:

  • u kategoriji PENZIONERI, KOSARA GRAONIĆ
  • u kategoriji GRAĐANSTVO, naj čitalac je SVETLANA AZDEJKOVIĆ
  • u kategoriji SREDNJOŠKOLACA, nagrada je dodeljena DIMIĆ ALEKSI
  • među osnovcima naj čitaoci ove godine su ALEKSANDAR I DANICA STOJANOVIĆ
  • u kategoriji PREDŠKOLACA, nagrada je dodeljena STANOJEVIĆ SERGEJU

Ovom prilikom za 10 godina uspešnog rada jubilarnu nagradu Biblioteka je dodelila Dijani Modrlanović.

Povodom proslave Dana biblioteke nastupio je ansambl Kalem sa repertoarom autorskih pesama i tradicionalne muzike Balkana u novom ruhu.

O tačnom nastanku biblioteke u Petrovcu na Mlavi ne postoje pouzdani podaci. Pretpostavlja se da je Petrovačka čitaonica nastala 1874. godine, a isti izvori tvrde da je dve godine kasnije izgorela, pošto je zgrada izgorela, a sa njom i svi spisi. Aktom iz 1964. godine, biblioteka u Petrovcu je registrovana pod imenom Narodna biblioteka „Đura Jakšić”, po čuvenom pesniku i slikaru koji je posećivao i voleo ovaj kraj, o čemu govore i njegove dve pesme „Noć u Gornjaku” i „Put u Gornjak”.

Biblioteka se 2012. godine seli u namenski građen prostor, gde se danas nalazi. Današnja biblioteka je savremen i funkcionalan objekat koji se prostire na više od 300 metara kvadratnih, projektovan specijalno za potrebe ustanove gde se održavaju književni skupovi, promocije, koncerti.

Prateći korak savremenih tehnologija petrovačka biblioteka kroz konkurse Ministarstva kulture i informisanja proteklih godina intenzivno radi na digitalizaciji dela zavičajnih pisaca i ostale građe. Prvi deo ovoga procesa obuhvatio je književna dela Branka Manasa 2020. godine.