Vesti

KUD “Vuk Karadžić” na festivalu Orfej u Beogradu

Na poziv organizatora KUD “Vuk Karadžić” iz Stamnice je predstavio opštinu Petrovac na Mlavi na manifestaciji “ORFEJ U BEOGRADU” gde je drutvo imalo veoma zapažen nastup i pohvale za autentičnu nošnju.

U Centru za kulturu Vlada Divljan na festivalu su se okupili najreprezentativniji čuvari tradicionalnog kulturnog nasleda – majstori igrači i pevačai koji su u Beograd doneli tradiciju Srema i Slavonije, okoline Beograda, požarevačkog i jaseničkog kraja, pevačku tradiciju Bukovice, Dalmacije i Vrlike, majstore vlaškog plesa Homolja i Crne Reke i majstore pevače i svirače Timoka i Krajine, tradicionalno blago Crne Gore (Kolašin) i BiH (Sarajevskog i Lijevče polja), Staro Vranje I Leskovačko Pomoravlje, tradiciju Velike Hoče (KiM), temperament i duh bosilegradskog krajišta kao i šokačku tradiciju Bačkog Brega.

Podršku društvu iz Stamnice na ovom prestižnom festivalu pružile su predsednica Skupštine Opština Petrovac na Mlavi i direktorka OŠ “Branko Radičević” Melnica, Stamnica. Ovo je bila i promocija opštine Petrovac na Mlavi jer je upućen poziv na manifestaciju Sabor bačijara Srbije, kome će se, kako je potvrđeno, odazvati organizator i pojedina društva. Pre Bačijade KUD “Vuk Kradžić” će nastupiti na 15. Festivalu GERGINA u Negotinu.

Programski odbor festivala čine: prof. Gordana Roganović, prof. Snežana Arnautović, baletski igrać Aleksandar Saša Ilić, etnomuzikolog Maja Radivojević, pedagog narodne igre Svetlana Ceca Slijepčević, Sandra Milošević – urednica RTS Kolo. Autor festivala je prof. dr Kristijan Ristić.