Vesti

U Stamnici se 11. maja održava tradicionalna manifestacija “Sabor bačijara”

U Stamnici na bačiji “Izvor” 11. maja se održava tradicionalna manifestacija “Sabor bačijara”. Ova svojevrsna privredno-turistička manifestacija okupilja veliki broj posetilaca i izlagača iz celog Braničevskog okruga, ali i udaljenijih planinskih predela Srbije. Svoje kolekcije najkvalitetnijih rasa ovaca izlažu stočari u stajama posebno pripremljenim za ovu priliku.

Posetiocima su, pored prezentacije savremenih dostignuća u ovoj oblasti stočarstva, ponuđeni etno hrana kao i proizvodi domaće radinosti. Dominira svakako, jagnjeće pečenje sa ražnja kakvom nadaleko nema ravna posebno zbog kvalitetne i raznovrsne ispaše na obroncima Homolja.

U okviru manifestacije predviđen je bogat kulturno umetnički program u okviru ovogodišnjeg Takmičenja sela, dodela priznanja i revijalni deo programa. Centralni događaj je takmičenje u muži ovaca i ono se odvija na samoj bačiji, kao i izložba ovaca, jagnjadi i koza.

Osim takmičenja u muži ovaca, u okviru manifestacije bira se najbolja kolekcija ovaca, najbolja kolekcija jagnjadi, najbolja kolekcija koza, ovca šampionka, ovan šampion, najlepši ovčarski pas, najukusnije etno jelo, najlepša etno trpeza i najlepši štand. Organizatori su predvideli i proglašenje lepotice Sabora bačijara.

Program “Sabora bačijara” počinje u 9:00 časova. Organizatori manifestacije su Mesne zajednice Stamnica i Stamnička reka uz podršku Turističke organizacije i Kulturno prosvetnog centra, pokrovitelj je Opština Petrovac na Mlavi.