Vesti

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić obišao školu u selu Prkosava

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić obišao je danas OŠ „Rudovci“ i njeno istureno odeljenje u selu Prkosava u opštini Lazarevac povodom završetka radova na projektu izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Srbije.

,,Ovaj projekat, koji se polako privodi kraju, je od prvorazrednog značaja i izuzetno je važan”, rekao je Ristić, dodavši da mu on ne znači samo kao ministru, već i kao roditelju i građaninu Srbije jer na taj način sva deca u našoj zemlji imaju podjednake uslove za učenje, sticanje znanja i veština. On je školi poklonio laptopove kako bi učenici i njihovi nastavnici imali dodatne i znatno bolje uslove za rad.

Ristić je naglasio da se ne radi samo o uvođenju optičkog interneta u škole u manjim mestima, već i o aktivnostima sa ciljem podizanja životnog standarda sa ciljem da što više ljudi ostane u svojim sredinama, da imaju podjednake mogućnosti da pristupe digitalnim sadržajima, kao i ostalim pogodnostima koje omogućava internet. Napomenuo je i to da je cilj Ministarstva na čijem je čelu da na ovaj način doprinese poboljšanju kvaliteta života naših građana u svim regionima Srbije.

Prema njegovim rečima, ulažući u mlade ulažemo u budućnost naše zemlje, obrazovanje i nauku, bez obzira u kom delu deca Srbije žive. On se zahvalio doskorašnjem ministru Mihailu Jovanovicu na izuzetnim rezultatima koje je postigao u prethodnom periodu.

Jovanović je izjavio da je počastvovan što je pozvan u Prkosavu i naglasio da to mnogo govori o novoj Vladi kada je reč o razvoju digitalizije u Srbiji, kao i da veruje da će ministar Ristić nastaviti još jače i intenzivnije da se bavi ovom važnom temom.

Radovi u Prkosavi, u vrednosti od 215.000 evra, urađeni su na trasi dugačkoj 8.500 metara tako da je pristup brzom internetu omogućen za sve stanovnike ovog mesta. U opštini Lazarevac projektom izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije obuhvaćeno je 11 naselja, odnosno više od 10.000 stanovnika, dok je ukupna dužina mreže 94 kilometara.

Realizacija ovog projekta jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije i Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

fotografije: Goran Zlatković