Vesti

U Galeriji Zavičajnog muzeja Petrovac otvorena izložba Prirodnjačkog muzeja ZELENO I CRNO–PRIČA O ČAJU

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja 18. maja je u Galeriji Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi otvorena izložba Prirodnjačkog muzeja u Beogradu „ZELENO I CRNO – PRIČA O ČAJU“ autorke Dese Đorđević Milutinović.

Izložba, kroz eksponate, fotografije i tekstove prikazuje put od listića ubranih sa biljke čaj do šoljice prijatnog i lekovitog napitka, kao i put čaja iz postojbine Kine u sve delove sveta. Na izložbi su predstavljena četiri osnovna tipa čaja: beli, zeleni, crni i ulong, a posetioci će imati priliku da sami uoče osnovne razlike između crnih i zelenih čajeva, kao i da se informišu o pravilima pripreme određenih čajeva.

Međunarodni dan muzeja je proslava muzeja u čitavom svetu ustanovljena 1977. godine od strane Međunarodnog saveta muzeja koji okuplja 50.000 insitucija širom sveta, sa ciljem da se istakne važnost muzeja u razvoju društva, istraživanju, proučavanju i promovisanju bogatog kulturnog nasleđa. Tema ovogodišnje manifestacije u Srbiji je „Muzeji kao mesta za obrazovanje i istraživanje“.