Vesti

15. Žumarijada 28. jula

U nedelju, 28. jula, od 11 časova u Kladurovu se održava turističko – kulturna manifestacija „Kladurovsko leto“ ili popularna „Žumarijada“.

Veliki broj meštana i gostiju iz cele Srbije poseti takmičenje u pripremanju žmara, starog, tradicionalnog vlaškog jela, kao i kulturno umetnički program. Želja je da se sačuva od zaborava spremanje starih jela i kolača, kao i izrada proizvoda domaće radinosti. Dobar primer je afirmacija žmara kao starog jela koje se sprema samo na ovom lokalitetu i koje je do sada pobudilo značajno interesovanje šire javnosti.

Pre 4 godine, na inicijativu opštine Petrovac na Mlavi i Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi, a odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije, element Kuvanje žmara je upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije koji se vodi u Centru za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu.

Ispred Etno kuće u Kladurovu organizuje se prodajna izložba starih jela i rukotvorina. Etno kuću su vredne članice udruženja žena iz Kladurova potpuno opremile u starom, etno stilu. Uz takmičenje, manifestaciju krasi i bogat kulturno-umetnički program, koji se odvija na letnjoj pozornici ispred Doma kulture u Kladurovu. Učestvuju društva sa teritorije cele Srbije. U okviru programa Kladurovsko leto danas se MZ Kladurovo predstavlja u okviru opštinskog Takmičenja sela koje realuzuje KPC Petrovac na Mlavi.

Organizatori Žumarijade su: Mesna zajednica Kladurovo, Udruženje žena „Zlatne ruke“ i Kulturno umetničko društvo „Izvor mladosti“ iz Kladurova, uz podršku Turističke organizacije i kulturno prosvetnog centra, a pod pokroviteljstvom opštine Petrovac na Mlavi i Nacionalnog saveta Vlaha.