Vesti

U nedelju u Petrovcu na Mlavi preventivni pregledi građana

U nedelju, 8. septembra u Zdravstvenoj ustanovi Petrovac na Mlavi, u vremenu od 8 do 17 časova, biće organizovani preventivni pregledi:

  • pregledi za decu u Dečijem dispanzeru. Opšte preglede dece će obavljati pedijatri opšta, a akcenat će biti stavljen na preglede kičme, stopala, lokomotornog sistema. Kako se deca sve manje bave fizičkom aktivnošću i sve više vremena provode za kompjuterima i telefonima, a sve to zajedno sa nepravilnom ishranom dovodi do određenih poremećaja u pravilnom rastu i razvoju dece.
  • u službi Opšte medicine će se raditi opšti pregledi pacijenata, predviđeni su EKG, merenje krvnog pritiska i glikemija, odakle će pacijenti biti upućivani u službu laboratorije gde će biti rađeni tumor markeri.
  • pulmološki pregledi su takođe u planu za ovu nedelju. Na ranijim akcijama kod značajnog broja građana koji su došli na ove preglede pronađene su određene promene na plućima. Ovaj pregled je jako bitan za skrining na karcinom pluća, a svi pušači koji imaju kašalj koji dugo traje treba da dođu na pregled. Akcenat će biti stavljen na populaciju koja je starija od 50 godina, na one koji imaju više od 30 godina pušačkog staža.
  • ove nedelje su planirali i ultrazvučni pregledi abdomena u ultrazvučnom kabinetu. Svi oni koji planiraju da dođu na pregled dođu adekvatno pripremljeni kako bi kvalitet pregleda bio bolji. Oni bi dan pre pregleda trebali da imaju redovne obroke, ali da izbegavaju hranu koja nadima da izbegavaju, pasulj grašak, kupus, krastavac, mleko i mlečne proizvode, slatkiše i gazirana pića, da piju dosta tečnosti, a na dan pregleda ukoliko planiraju da dođu u jutarnjim časovim da ne doručkuju, a ako dolaze kasnije da toga dana imaju lakši doručak.

Za sve ove preglede nisu potrebni uputi, zdravstveno osiguranje, niti zakazivanje. Jedan od ciljeva ove akcije je da se kod građana razvije svest da redovno kontrolišu svoje zdravlje.