Vesti

Počela Evropska nedelja istraživača, Naučni klub Ranovac pripremio niz sadržaja

Danas je počela Nedelja istraživača, međunarodna aktivnost u kojoj učestvuje Naučni klub OŠ „Jovan Šerbanović“ iz Ranovca. Na početku Nedelje istraživača u ovoj školi gosti iz Naučnog kluba iz Kragujevca, naučna saradnica Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, profesorka fizike, koja je četiri godine zaredom proglašavana najboljim studentom tog fakulteta, danas je sa decom radila različite radionice, mapiranje zagađenje vazduha u Ranovcu pomoću aplikacije na telefonu, istraživanje biljaka, predstavljanje pametnih bašta.

Sutra, u utorak, biće odigrana naučna predstava škole koja se zove “Svetlo u tami”, inspirisana životom i delom Nikole Tesle, a koju je režirao nastavnik Jovan Ivković. Predstava će gostovati u školama u Melnici i Velikom Laolu.

U četvrtak, u 18 časova, u Garden pabu u Petrovcu na Mlavi, profesori Prirodno-matematičkog fakulteta održaće predavanje o veštačkoj inteligenciji. Zajedno će se baviti prednostima, izazovima i nedostacima veštačke inteligencije. Ova aktivnost se organizuje po prvi put u našem gradu.

Velika završnica Nedelje istraživača održaće se u petak na gradskom trgu od 17 časova, gde će naši sugrađani, deca, mladi i stariji imati priliku da pogledaju i učestvuju u radionicama koje se bave održivim razvojem, veštačkom inteligencijom, pametnim baštama, reciklažom, matematikom i raznim drugim temama.

Ovogodišnji slogan Noći istraživača je „Nauka je ponovo na putu!“, a Evropska noć istraživača se u Srbiji održava 15. put, a istovremeno se održava u preko 400 gradova u 23 zemlje Evrope pod pokroviteljstvom Evropske komisije.