Dijaspora Vesti

Petostruki evropski prvak SKC “Stevan Mokranjac” veličanstvenim koncertom obeležio 25 godina postojanja

Ovogodišnji apsolutni prvak u svim folklornim kategorijama u Austriji i Evropi, SKC “Stevan” Mokranjac iz Beča, koncertom “Začarani kurg”  u prepunoj, čuvenoj koncertnoj dvorani Hora bečkih dečaka, Das Muth, u glavnom gradu Austrije, obeležio je 25 godina rada i postojanja. Publika je uživala u, do sada, neviđenom umetničkom spektalu, koji je ostavio bez daha sve prisutne. Raskošne nošnje, od kojih su neke rađene specijalno za ovu priliku, najsavremeni scenski efekti i energija igrača na sceni, koju je mogao da oseti svaki gledalac u publici, obeležili su ovo veče.

Tokom programa izvedeno je 12 koreografija, od kojih čak sedam premijerno. Svih 12 koreografija bile su inspirisane igrama iz različitih delova Srbije, tako da su prisutni u imali osećaj da su za vreme koncerta obišli celu Srbiju, iako se nalaze u Beču. Koncept i koreografije osmislio je Milorad Runjo, umetnički rukovodilac “Mokranjca”, za vreme čijeg angažmana je ovoj klub postao višestruki evropski prvak. Na kraju koncerta, Runjo je, zajedno sa igračima, pozdravio goste u sali, zahvalio se svojim igračima na izvarednom koncertu i Upravi kluba koja bezrezervno podržava njihov angažman i trud da budu još uspešniji i bolji u onome što rade.

Koncert je bio spektakularan, zaista smo se potrudili da prikažemo nešto neviđeno do sada, i u tome smo uspeli. Ponosni smo na naše igrače, našeg umetničkog rukovodioca i sve one koji su dali i daju doprinos da budemo najbolji u tome što radimo, ne samo u Austriji, već u celoj Evropi.  Zahvaljujem se publici  i  našem orkestru  iz Užica, pod vođstvom Darka Čitića, sa kojim sarađujemo 10 godina i postižemo visoke rezultate, i koji je na vrhunski način pratio ansambl  i na ovom koncertu. Pokazali  smo da je “Mokranjac” za ovih 25 godina, koliko postojimo, izrastao u najveće folklorno društvo u dijaspori i sigurno možmo da stanemo rame uz rame sa najvećim ansamblima Srbije”, kaže Saša Božinović, potpredsednik SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča.

SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča osnovan je 1998. godine, sa ciljem da neguje kulturnu baštinu svog naroda i time doprinese očuvanju nacionalnog identiteta i okupi svoj narod u dijaspori. Centar broji 350 igrača, podeljenih u šest grupa. Jednim sistematskim radom uz izuzetan stručni rad jednog od najboljih koreografa današnjice, Milorada Runja, ansambl je izrastao u neverovatno harmoničnu grupu koja svojim nastupima puni sale u Austriji, Srbiji, širom Evrope pa čak i u dalekoj Americi.

Zadnju deceniju srpskog folklora dijaspore je,bez sumnje, obeležio izvođački ansambl Mokranjca. U tih 10 godina na Evropskim smotrama osvojeno je šest zlatnih plaketa, dve srebrne i dve bronzane plakete. Mokranjac je jedini KUD u Evropi kome je uspelo da u 5 godina, 4 puta osvoji titulu apsolutnog prvaka Evrope, i to u Nišu, 2013. godine, Banja Luci, 2014. godine, Beogradu, 2015. godine,  kao i prvaci Evrope iz Portoroža 2017. godine. Ove 2023. godine, SKC “Stevan Mokranjac” je, osvojenim prvim mestima na gotovo svim održanim takmičenjima, uključujući Austrijsku smotru srpskog folklora i Evropsku smotru srpsksog folklora dijaspore, ponovo apsolutni prvak Austrije i Evrope u svim kategorijama. Više informacija možete naći www.kudstevanmokranjac.com.

Fotocredit: SKC Stevan Mokranjac