Vesti

Projekti neformalnih grupa građana i ove godine u opštini Golubac

I ove godine će biti raspisan javni poziv za sufinansiranje takozvanih „komšijskih projekata“, projekata neformalnih grupa građana na području opštine Golubac u saradnji sa organizacijom Helvetas.

Radna grupa je započela proces pripreme pravilnika i konsultacija sa građanima na području opštine Golubac. Na prošlogodišnji javni konkurs prijavile su se četiri grupe građana, a aktivnosti su sprovedene u naseljima Golubac, Braničevo, Dobra i Vinci. Zbog pozitivnih rezultata, odlučeno je da se ovakve aktivnosti nastave i ove godine.

U okviru novog procesa, radna grupa trenutno organizuje konsultacije sa građanima o mogućim izmenama i dopunama pravilnika, kao i o daljem razvoju programa podrške. Konsultacije su do sada održane u naseljima Miljević, Usije, Maleševo i Barič, a uskoro će biti organizovane i u drugim mestima opštine Golubac. Očekuje se da će do kraja sledeće nedelje biti raspisan javni poziv, a građani će imati priliku da popune jednostavne aplikacije za predstavljanje svojih ideja“ kaže Aleksandar Đukić, koordinator na projektu.

Pravilnik predviđa da neformalne grupe građana broje najmanje pet članova, uz uslov da su izmirili lokalne poreze na imovinu. Program finansijske podrške obuhvata nabavku materijala i opreme, dok se od građana očekuje da doprinesu realizaciji svojih projekata. Posebne povoljnosti pružaju se grupama koje uključuju osobe sa invaliditetom i mlade.

Prošlogodišnji projekti uključivali su uređenje prostora oko bazena u naselju Dobra, uređenje plaže u Braničevu, stepeništa u Golupcu i jedne prostorije u domu kulture u Vinci. Građani koji učestvuju u projektima moraju imati informacije o vlasništvu nad prostorom u kojem žele da sprovode aktivnosti, a objekti moraju biti u javnoj svojini opštine Golubac.

Kroz dosadašnje konsultacije prepoznato je nekoliko inovativnih ideja, uključujući one koje unapređuju pristup uslugama za najugroženije sugrađane“ rekao je Đukić i dodao da su motiv građanima i prošlogodišnji projekti na području opštine.