Vesti

Većinom glasova žirija odlučeno da nagrada „Zlatni stih“ za 2024. pripadne rukopisu „Ja sam muzej „ Aide Camović

Na konkurs za Nagradu „Zlatni stih“, za najbolji neobjavljeni originalni pesnički rukopis na srpskom jeziku, napisan ćiriličnim pismom, koji je 4. jula 2024. godine raspisala Narodna biblioteka „Stevan Raičković“ iz Kučeva, pristiglo je 167 prijava.

Stručni žiri je najpre izdvojio pet najuspelijih rukopisa. Neki od pomenutih rukopisa izdvojili su se svežim pesničkim slikama, neki autentičnim jezikom i metaforikom. Nivo stilske doteranosti i koherentnosti, s druge strane, omogućio je da izdvojeni pesnički rukopisi budu sagledani i iz perspektive budućeg uredničkog rada sa članovima žirija te i da se, u skladu sa time, odredi najadekvatniji za Nagradu.

Zbirku „Ja sam muzej“ Aide Camović odlikuju kompaktna, promišljena kompozicija, suptilno lajtmotivsko ulančavanje pesama, naglašena metapoetička komponenta i doslednost u modelovanju pozicije pesničkog subjekta. Originalnost pesničke imaginacije i individualnopoetička osobenost zbirke postignuti su slojevitim intermedijalnim dijalogom književnosti i likovne umetnosti. Osmišljavanje (ob)lika umetničke ekspresije i uspostavljanje analogija između spoljašnjeg, socijalnog, i unutrašnjeg, intimnog prostora (areala muzeja, njegove atmosfere, eksponata, propisa ophođenja i simboličkih vrednosti s jedne, i bića lirskog subjekta s druge strane), ali i preplitanje dvaju planova (telesnosti i emocionalnosti sa institucionalnim reprezentom kulture), doprinose dinamizaciji kompozicije i usložnjavanju pozicije i odlika instance pesničkog subjekta, rezultujući, u konačnici, time da zbirka „Ja sam muzej“ bude sagledana kao vredna čitalačke pažnje i objavljivanja.

Nagrada će biti uručena krajem septembra u Kučevu.

Aida Camović (1995, Novi Pazar), po zanimanju je akademska slikarka, trenutno na doktorskim studijama Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Objavila je zbirku pesama Mikroplastika (Građanski forum, Novi Pazar, 2021).

foto Biblioteka Kučevo