Uncategorized

Nastavak Zimske škole poljoprivrede Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede opštine Petrovac na Mlavi, u sredu, 26. februara 2020.

Nastavak Zimske škole poljoprivrede Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede opštine Petrovac na Mlavi, u sredu, 26. februara 2020. u velikoj sali opštine, od 11.00 časova predavači i prezenteri će biti: dipl. inž. Nebojša Đinović, koji će održati predavanje iz oblasti povrtarstva, dipl. inž. Ljubiša Pakalović (Adama Srbija) i dipl. inž. Ivan Milojević (AS hibridi).

Prošle srede, 19. februara, održana su predavanja iz oblasti stočarstva. Predavanje posvećeno govedarstvu, o tovnim rasama pogodim za ovaj kraj, održao je prof. dr Gligorije Trifunović. O ovčarstvu je govorio prof. dr Cvijan Mekić, ekonomika poljoprivrede je bila tema o kojoj je govorio prof. dr Zoran Rajić.

Govoreći o značaju ovakvih predavanja prof. dr Cvijan Mekić je istakao da na ovaj način poljoprivredni proizvođači, naročito u oblasti ovčarstva, mogu putem sredstava i subvencija koje obezbeđuje država udvostručiti svoje prihode.

“Primera radi, jedan ozbiljan robni proizvođač, koji ima 100 ovaca, može od države da dobije oko 700.000 dinara subvencija, a od tih sto ovaca, mora da ima najmanje 120 jagnjadi, što je još oko 250.000 dinara. Milion dinara podeljeno na 12 meseci predstavlja platu i do 800 evra, samo što se bavi tom proizvodnjom, a uz određeni trud ta sredstva mogu biti znatno uvećana” rekao je Mekić.

Putem predavanja u okviru Zimske škole poljoprivrede, na kojoj su predavači bili profesori Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, a koji dobro poznaju prilike u ovom kraju, poljoprivredni proizvođači su imali priliku da se informišu kako mogu da koriste sredstva i šta im je sve potrebno da bi mogli da ostvare subvencije ili kredit u oblasti kojom se bave.

Zimska škola poljoprivrede Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede opštine Petrovac na Mlavi počela je sa radom 29. Januara i trajaće do 04. marta 2020. godine.