Uncategorized

Saopštenje predsednika opštine Duška Nedinića

Na današnjoj konferenciji za medije predsednik opštine Petrovac na Mlavi saopštio je da je na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi doneto sledeće:

  • Zaključak o ograničenom radnom vremenu trgovinskih, zanatskih i uslužnih objekata na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi za vreme trajanja vanrednog stanja – Pravna lica i preduzetnici iz oblasti trgovinske, zanatske i uslužne delatnosti, za vreme trajanja vanrednog stanja samostalno utvrđuju radno vreme svojih objekata u propisanom vremenskom intervalu:
  • Radnim danima od 07.00 do 17.00 časova.
    • Četvrtak 30. april od 04:00 do 07:00 za građane starije od 65 godina, a od 08:00 do 17:00 časova za ostale građane.
    • Petak 1. maj, subota 2. maj i nedelja 3. maj – neradni dani.
    • Rad logističkih centara i snabdevanje objekata može da se obavlja celodnevno u skladu sa procedurama koje definišu kretanje lica i posebne radne naloge za zaposlena lica.
    • Privredni subjekti odnosno preduzetnici iz stava 1 ovog zaključka dužni su da izmenjeni raspored, početak i završetak radnog vremena istaknu na glavnom ulazu ili na drugom vidnom mestu objekta.
  • Naredba o nastavku naplate JKP „Parking servis“ Petrovac na Mlavi na javnim parkiralištima na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi za vreme trajanja vanrednog stanja
  • Zaključak o otpočinjanju sa radom ustanova čiji je osnivač opština Petrovac na Mlavi za vreme trajanja vanrednog stanja – Počinju sa radom ustanove, čiji je osnivač opština Petrovac na Mlavi: Kulturno prosvetni centar, Zavičajni muzej, Narodna biblioteka „Đura Jakšić“ , Sportski centar, Sportski savez, Direkcija za omladinu i sport, Turistička organizacija, Galerija „Krug“, odnosno pravna lica koje su za vreme vanrednog stanja proglašenog Odlukom o proglašenju vanrednog stanja, odnosno posle 15. marta 2020. godine obustavile rad, da nastave sa radom.

“Ukoliko danas iz Republičkog Kriznog štaba dođe do promene kada je u pitanju petak 01. maj i dužina, odnosno vreme trajanja policijskog časa, Štab za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi će u skladu sa tim doneti drugačiju odluku i na vreme informisati građane opštine Petrovac na Mlavi. Ukoliko se ništa ne promeni ova Odluka ostaje na snazi.

Naredba za naplatu parkinga je doneta danas, a počinje da se primenjuje od ponedeljka 04. maja 2020. godine. Kao što znate mali je broj opština u Srbiji koji je obustavio naplatu svojih parkinga na teritorijama tih opština. Opština Petrovac na Mlavi je to učinila, ali sada je došlo vreme da se polako ublažavaju mere. JKP „Parking servis“ je preduzeće koje zavisi samo od sebe i mora stvara prihode i doneta je ovakva odluka.

Navedene ustanove čiji je osnivač opština Petrovac na Mlavi počinju da rade od ponedeljka 04. maja 2020. godine.

Pred nama je donošenje novih odluka. Kao što znate, zajedno sa ublažavanjem mera, preporuka je da se dozvoli rad kafića i ugostiteljskih objekata. Kakvu god odluku da donesete u ovom trenutku svaka će biti pod lupom. Sa jedne strane moramo da se vraćamo u normalan život, a sa druge strane tu smo blizu kraja ove epidemije. Da budemo pošteni, nisam siguran da kakvu god odluku da donesemo da je ona dobra. Bićete obavešteni narednih dana i tada ćemo održati novu konferenciju za štampu u skladu sa merama Kriznog štaba na nivou Republike Srbije sa onim što je vrlo značajno za našu opštinu. Štab za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi odlučuje u skladu sa zakonom ono što je njegova nadležnost. Postoje stvari na koje mi možemo da utičemo svojim odlukama, a postoje i one na koje ne možemo.

Ono što je najvažnije je da i dalje imamo, kako to kažu, dobre brojeve u opštini Petrovac na Mlavi. Veoma važno za sve nas je da je Dom u Stamnici za sada u dobrom stanju, odnosno da ima sve ono što je potrebno da se zaštitimo od ovog virusa. Važno je istaći da svi ovi rezultati ustvari predstavljaju plod dobrog ponašanja građana u 98% slučajeva. U našoj opštini građani opštine Petrovac na Mlavi su ispoštovali mere i Kriznog štaba na nivou republike i Štaba za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi. To su za sada činjenice, ali sve to nije dovoljno ako zaboravimo da ovaj virus postoji, on je i dalje među nama. Otvaranje kafića i ugostiteljskih objekata će vratiti, da kažemo, nešto se zove normala ili vraćanje u normalan život. Jasno Vam je da to nosi i velike rizike. Zato i kažem, kakva god odluka da se donese neće biti dobra ili biće pogrešna. Ali mi moramo da pratimo i preporuke, mi moramo da pratimo naše okruženje, jer u 99% slučajeva svi, koliko ja imam saznanja, će otvoriti rad kafića i ugostiteljskih objekata.

Molba na kraju jeste da budemo odgovorni, da budemo još odgovorniji nego što smo bili do sada da iz ove situacije izađemo bez značajnije štete.“