Vesti

“Kamen u praistoriji” u Zavičajnom muzeju

U galeriji Zavičajnog muzeja u Petrovcu na Mlavi otvorena je izložba “Kamen u praistoriji” Zavičajnog muzeja Jagodina, autorke Sonja Perić, više kustoskinje, arheologa.

Izložena su artefakta, rukotvorine od okresanog i glačanog kamena iz perioda praistorije, od strijeg neolita (starčevačke kulture) do mlađeg gvozdenog doba, od 6200 godina pre n.e. do početka nove ere, sa područja Pomoravlja iz fonda Zavičajnog muzeja Jagodina.

Izloženo je preko 300 eksponata koji su u zbirke Zavičajnog muzeja u Jagodini, u najvećoj meri došle putem arheoloških iskopavanja, putem prospekcije terena (obilaska terena i prikupljanja površinskih nalaza), ali i putem poklona i otkupa od građana koji su slučajno pronalazili arheološke predmete, najčešće prilikom obrade zemlje ili nekih građevinskih radova i savesno prijavljivali te naleze institucijama zaštite.

Bogatstvo praistorijske zbirke Zavičajnog muzeja u Jagodini, inspiriše da se njeni delovi izlože javnosti, a tematskim izložbama se potencira značaj, vrednost i lepota jedne grupe materijala.

Kamen je, inače, kao hronološki slabo osetljiv arheološki materijal bio zapostavljan u odnosu na keramiku, po kojoj se određene kulture prepoznaju i tipološki i hronološki opredeljuju. Poslednjih decenija mu se pridaje više pažnje. Ova izložba je samo trenutak bacanja svetlosti na praistorijsku kamenu industriju, lepotu kamenih artefakata, njihov značaj za život praistorijskih zajednica i veliko umeće drevnih predaka, koji su u skladu s prirodom umeli da upotrebe ono što im priroda pruža, preoblikuju stvarnost koja ih okružuju i omoguće sebi bolje uslove za život.

Izložba uz prateći katalog ima za cilj da posetioca podstakne na razmišljanje o našim davnim precima, njihovom odnosu prema prirodi i svetu koji ih je okruživao, o njihovoj upornosti i strpljenju i da možda deo njihovog iskustva prepoznamo kao sopstveno iskustvo…

Praistorijski predak, živeći mnogo više u skladu sa prirodom, osluškujući je i učeći od nje imao je znanje, iskustvo, veštinu, strpljenje i dovoljno vremena da izradi ove izuzetne kamene predmete koji su zadovoljavali njegove svakodnevne potreb kao oruđe ili oružje ili kultne i estetske kao amuleti i figurine.

Kroz postavku u Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi, sem eksponata i jagodinskog muzeja, predstavljeni su i primerci iz fonda muzeja domaćina. Neke o, njih petrovačka publika može premijerno da vidi, izvučene iz depoa.

Izložba je nastala 2009. godine i to je prva autorska, arheološka izložba Sonje Perić. Izložba predstavlja razvoj kamenog oruđa, od prvih primeraka okresanog oruđa koje nastaje udaranjem kamena o kamen, upotrebom retušera od kosti i kamena, do glačanih primeraka koji se prvi put javljaju u neolitu i razvijaju tokom trajanja praistorije. U vitrinama su najstariji predmeti iz vremena starčevačke kulture s kraja 7. milenijuma, preko vinčanskih i metalnodopskih, do mlađeg gvozdenog doba i početka nove ere.

Kamen je jedan od prvih materijala koje je čovek koristio za svakodnevnu upotrebu, najpre neobrađen, a kasnije je počeo da pravi oruđe i oružje od njega, a zatim i kultne i ukrasne predmete. Koristi se u svim periodima praistorija i kasnije u istorijskim epohama do danas. Njegova lepota, mističnost i svojstva su uvek privlačili čoveka, tako da su od njega izrađivani utilitarni, sakralni i umetnički predmete, ali je korišćen i za izradu staništa, ognjišta ili obeležavanje grobova. Sem eksponata iz jagodinskog muzeja, posetioci će moći da vide i neke primerke, pre svega abrazivnih alatki i žrvnjeva za mlevenje žita iz petrovačkog Zavičajnog muzeja, koji nisu deo stalne postvaka, već su iz depa izvučeni i premijerno izloženi javnosti, upotpunjavajući ovu izložbu.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 11.04. 2022. godine.