Vesti

Izložba ikona Ivane Bugar u galeriji Krug do kraja marta

U Galeriji „KRUG“ u Petrovcu na Mlavi svečano je otvorena izložba ikona članice Udruženja likovnih umetnika Petrovac Ivane Bugar.

Otvaranje izložbe, kojem je prisustvovalo sveštenstvo Crkvene opštine, predstavnici javnih, kulturnih i obrazovnih ustanova, kao mnogobrojni sugrađani, ulepšao je hor „Sveti Luka“.

Ivana Bugar je rođena 1996. godine u Oreškovici, gde je pohađala osnovnu školu, a potom je završila srednju školu primenjenih umetnosti u Šapcu, smer: konzervator kulturnih dobara – pozlatar i vanredni smer: drvorezbar. Ivana se umetnošću bavi još od malih nogu, slikanjem na raznim predmetima, što joj je pomoglo u školovanju jer je učestvovala na raznim takmičenjima. Nakon završetka srednje umetničke škole počinje aktivno da se bavi slikanjem ikona.

Ikone oslikava tehnikom jajčane emulzije sa šlag-metalom (pozlata) u Vizantijskom stilu. Od materijala najčešće koristi prirodno drvo, lopovu i hrastovi dasku, ali radi i na medijapanu, platnu i papiru. Često učestvuje u humanitarnim akcijama, a ikone poklanja i crkvama i manastirima.

Izložbu ikona Ivane Bugar moći ćete da pogledate u Galeriji „Krug“ do kraja marta.