Vesti

Otvoren XII Festival glumačkih ostvarenja „Gulini dani“

U sredu, 13. aprila svečano je otvoren XII Festival glumačkih ostvarenja GULINI DANI u Petrovcu na Mlavi. Ove godine, Gulini dani su posvećeni nedavno preminulom Miroslavu Mići Živadinoviću, glumcu i nekadašnjem upravnku petrovačkog pozorišta, koji je dao nemerljiv doprinos kulturnoj sceni grada na Mlavi.

Festival je otvorio predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić.

Nakon više od jednog veka trajanja pozorišnog života u našem gradu, mislim da tu obavezu časno ispunjavamo, o čemu svedoče brojne nagrade i priznanja, kako pojedinačnih glumačkih, tako i nagrada za ansambl i predstave, ali i aktivno učešće na glumačkim i pozorišnim festivalima širom zemlje, brojna gostovanja, veliki entuzijazam i rad naše kulturne ustanove. Veliki deo ovog kulturnog nastojanja bio je i naš Mića Živadinović, glumac i upravnik petrovačkog pozorišta, koji je nedavno preminuo. Ovi „Gulini dani“ posvećeni su upravo njemu i njegovom nemerljivom doprinosu kulturnoj sceni Petrovca na Mlavi. Neka mu je večna slava.

Na kraju, želim da dodam, da je gluma umetnost, gluma je humanost i plemenitost, luka vaspitavanja mladih ljudi, rame uz rame sa ustanovama prosvete i to ću uvek i iznova ponavljati, jer kao što je rekao Anatolij Vasiljev – pozorište može sve da kaže i pozorište je potrebno svima. Izražavam nadu da će svim gostima, boravak u našem gradu proteći prijatno i ostati u lepom sećanju, da će svim učesnicima dati podsticaj za nova ostvarenja, a festival i u budućnosti održati svoj renome.

U to ime – proglašavam 12. festival glumačkih ostvarenja „Gulini dani“ otvorenim!„

Prvu predstavu u zvaničnoj konkurenciji festivala za ovu godinu, “Bajka o pozorištu”, izvelo je pozorište “Raša Plaović” iz Uba. Tekst za ovaj komad napisao je Vladimir Đurđević, a režiju potpisuje Duško Ašković. Prema odluci tročlanog žirija za glumca večeri proglašen je Voja Raonić.