Vesti

Srednja škola “Mladost” je jedna od 30 SUPERŠKOLA u Srbiji

Učenici Srednje škole “Mladost”, starosti do 16 godina, su domaćini učenicima Informatičko tehničke škole iz Korče (Albanija) u vremenu od 29. maja do 04.juna, partnerske škole u okviru regionalnog projekta razmene „Superškole“ koji je deo multidonatorskog projekta „Plan razmene škola Zapadnog Balkana“, čiji je osnovni cilj usvajanje tolerancije među učenicima različitih nacija.

Danas su u okviru obilaska institucija grada posetili Srednju školu “Mladost”, Galeriju “Krug”, Zavičajni muzej i Narodnu biblioteku “Đura Jakšić”. U narednim danima ih očekuju radionice koje će biti održane u školi, turistički obilazak naše opštine kao i niz aktivnosti različitog sadržaja.

Zajednički projekat ove dve škole pod nazivom “Open community partnership” – “Partnerstvom ka otvorenom društvu”, obuhvata dve studijske posete, prva je bila u Korči gde je 12 učenika petrovačke gimnazije zajedno sa 2 profesora koordinatora imalo priliku da se upozna sa kulturom, istorijom i lokalitetima ovog albanskog grada.

“Velika je prednost ovakvih projekata jer ne samo da mladi ljudi stiču neku vrstu samopouzdanja jer se snalaze u drugačijem okruženju, drugoj državi, imaju komunikaciju na engleskom jeziku koja im omogućava da unaprede veštine komunikacije kada je u pitanju engleski jezik, što je jako važno. Sve ono što radimo, ukoliko nema prakse, predstavlja jedno pasivno znanje a život sam, kada se nađemo u situacijama kao što je primer ovakva – u svakom momentu, jeste veoma važan za mlade ljude koji stiču lična samopouzdanja koja su važna tokom formiranja ličnosti kasnije. Važna su i ta prijateljstva koja mogu biti održiva pa jednog dana kada budu putovali u tom pravcu, mogu da svrate u Korču da se vide sa tim mladim ljudima koje su upoznali”, rekao je direktor SŠ “Mladost” Aleksandar Filipović.

Projekat ima za cilj socijalizaciju i prevazilaženje kulturoloških, religioznih, političkih i jezičkih predrasuda koje postoje na području Zapadnog Balkana, koji sprovode Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) – Lokalna kancelarija u Srbiji i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), uz podršku Evropske unije, Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Nemačke (BMZ) i Ministarstva prosvete Republike Srbije.