Dijaspora Vesti

Održano 12. takmičenje u kuvanju čorbanca u Lincu

I ove godine, tradicionalo po 12. put u porti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Lincu održano je takmičenje u kuvanju čorbanca. Pre desetak godina zamišljeno okupljanje oko ovoga hrama, posle godišnjih odmora, kuvanje čorbanca prevorilo se u pravi sabor. Da je naš narod željan druženja, što je i glavna svrha ovog okupljanja, kao i nadmetanje u kuvanju, pokazalo se i ove godine, tako da se prijavilo rekordnih 23 ekipe, od kojih je jedna po prvi put bila ekipa Austrijanaca.

U ranim jutarnjim satima, pre Litugije počele su da pristižu prve ekipe i da zauzimaju svoja mesta. Posle obavljenog razgovora sa članovima organizacionog odbora i sa dobijanjem pravilnika kapiteni su se uputili ka svojim ekipama i krenulo je kuvanje. I dok se u porti širio miris kuvanja i začina iz kotlića u 10 časova, u prepunom Hramu, Svetu Liturgiju počeo je da služi protojerej stavrofor Dragan Mićić. Pred sam kraj Liturgije obavljeno je prizivanje Svetoga Duha na sve učenike. U besedi na kraju Liturgije prota Dragan se obratio deci, a prvenstveno roditeljima i pozvao ih da upisuju decu u škole srpskoga jezika i veronauke, kako pri ovome Hramu, tako i srpskim klubovma u Lincu, gde je škola organizovana. U školi srpskog jezika i veronauke pri Hramu u Lincu ove godine prijavljeno je oko 50 dece od 1. do 4. razreda, a za njihovo obrazovanje iz srpskoga jezika zadužena je učiteljica Milana Vučić Tepić, a iz veronauke učiteljica Željka Jovanović.

Tročlani žiri u sastavu predsednik prota u penziji Slobodan Radojičić, Dragana Vilpert i Slobodan Adžaip po završetku bogosluženja i uzimanja uzoraka sa 23 kotlića krenuli su u ocenjivanje čorbanaca.

Dok je žiri isprobavao i ocenjivao hadži Miša Milanović, član Crkvenog i organizacionog odbora i prota Dragan podelili su svim učesnicima posebne zahvalnice. Tom prilikom prota Dragan naročito se zahvalio ovogodišnjim sponzorima, Veliboru Gligoriću i Stanetu iz Astena.

Žiriju nije bilo ni malo lako da donese pravu odluku jer je konkurencija bila veoma jaka. Ipak, na kraju po sabiranju poena predsednik žirija prota Slobodan saopštio je prva 3 mesta. 3. mesto osvojila je ekipa Gornjak sa kapitenom Dejanom Krstićem, 2. je bila ekipa drugari sa kapitenom Marinkom Maleševićem i prvo mesto je osvojila ekipa “Ciki 200 iz mesta“ sa kapitenom Zoranom Jakovljevićem Cikijem

I na kraju za sve prisutne koji su ostali na zajedničkom ručku za dobro raspoloženje pobrinuli su se Preldžije Milenko i Žare. Tako je završen jos jedan sabor oko Hrama u Lincu gde naš narod, makar na dan, zaboravi da se nalazi u inostranstvu, i gde se oseća kao svoj na svome.

autor: Miša Milanović, foto: Dragutin Pašić