Vesti

TO Petrovac na Mlavi na 44. Sajmu turizma

Na 44. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu turističku ponudu je predstavila TO Petrovac na Mlavi. Prva dva dana sajma fokus promocije je bio na Muzeju na otvorenom u selu Bistrica, gde su Turistička organizacija Petrovac na Mlavi Udruženje žena “Pomeljarke sa Bistrice” i Udruženje vodeničara i pomeljara Bistrice predstavili vodenice, valjavicu, memorijalnu sobu “Dragutin Tomašević”, hranu spremljenu od brašna sa vodenice, med i sir iz ovog sela.

Vodenice Bistrice se nalaze u užem izboru među 11 najugroženijih lokaliteta nasleđa u Evropi. Organizacija „Evropa Nostra“, Institut Evropske Investicione Banke i program Evropske unije „Kreativna Evropa“, su prepoznali vrednost ovog kulturnog nasleđa i uvrstili bistričku kulturno-istorijsku celinu u uži izbor.

Tokom sajma zainteresovani su mogli da putem virtuelne ture 360°VR obiđu celu opštinu, dok je u subotu i nedelju fokus bio na promociji Via Ferrate Gornjak i planinarskih staza, a zainteresovanim posetiocima predstavnici Planinarskog društva „Gornjak“ su delili promo materijal.

Manifestacije opštine Petrovac na Mlavi, među kojima je i rok festival Rokerijada, predstavljene su muzičkim programom, nastupom uživo petrovačkih rokera u petak i subotu. I ove godine je veliko interesovanje vladalo za smeštaj u „Mlavskim termama“ i ostalim objektima u Ždrelu. Pored posetilaca štand Turističke organizacije opštine Petrovac na Mlavi posećivale su i turističke agencije koje orgainizuju ture u ovom kraju.