Vesti

Biblioteka “Stevan Miša Vrebalov” dobila značajan poklon od više stotina naslova

Knjiga solidarnosti RTS-a oprema školske biblioteke 51 godinu. Ovo je  najstarija programska akcija Radio-televizije Srbije, tačnije Radio Beograda. Decenijama slušaoci i gledaoci radija i televizije donatori su akcije “Knjiga solidarnosti” koja za cilj ima opremanje škola i školskih bibiloteka širom naše zemlje. Od osnivanja 6. oktobra 1972. godine “Knjiga solidarnosti” je jedinstvena aktivnost Rts-a koja ima humaniratnu, kulturnu i prosvetiteljsku misiju i stiže svuda tamo gde se govori, čita i piše na srpskom jeziku.

Učešće u programima “Knjiga solidarnosti” za ovih  pet decenija uzeli su najuglednija imena iz svih oblasti kulturnog, prosvetnog i umetničkog stvaralaštva. Zahvaljujući  slušaocima, gledaocima i čitaocima i RTS Izdavaštvu sakupljeno je i podeljeno je oko tri miliona knjiga, ali i mnogo školskog pribora, tehničkih pomala i sportskih rekvizita, koje su darivali brojni građani, ali i izdavači, institucije, biblioteke, škole i organizacije. Zahvaljujući svima njima do sada je osnovano (ili dopunjeno) 1500 varoških, seoskih i školskih biblioteka i otvoreno 37 knjižnica u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Obnovljene su i dopunjene biblioteke u srpskim manastirima: Studenica, Mileševa, Đurđevi stupovi, Banjska, Kalenić, Kumanica i Lipanj, a više od 2000 odabranih naslova stiglo je u Hilandar i njegov metoh Kakovo. “Knjiga solidarnosti” je nagrađena Zlatnim i Srebrnim dukatom Vukove zadužbine, plaketom “Podvig godine” Večernjih novosti i mnogim drugim priznanjima, čiju krunu predstavlja Vukova nagrada Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. Urednik Mihailo Šćepanović nagrađne je zlatnom značkom KPZ Srbije.  Biblioteci “Stevan Miša Vrebalov” u Rabrovu u akciji “Knjiga solidarnosti” danas je poklonjeno 700 naslova. Ovom prilikom deca osnovne škole “Milutin Milanković” Rabrovo besplatno su se učlanila u biblioteku.

autor foto Biblioteka “Stevan Miša Vrebalov”