Vesti

Ministarka kulture posetila koloniju pletenja u Kučevu

U Kučevu je, u okviru programa 55. Smotre izvornog narodnog stvaralaštva Homoljski motivi, održana prva kolonija pletenja koja je okupila žene, pletilje, koje izrađuju tradicionalne rukotvorine, u cilju očuvanja kulturnog nasleđa i ekonomskog osnaživanja žena, a povodom 20 godina postojanja i rada Etno mreže. Ministarka kulture i potpredsednica Vlade Republike Srbije Maja Gojković je ovim povodom posetila opštinu Kučevo i obišla je koloniju pletenja.

Etno mreža u saradnji sa NALED-om i uz podršku Coca-Cola HBC je ovog dana priredila diplomatski dan u okviru kolonije pletenja u Kučevu, na kome su mnogobrojnim zvanicama iz zemlje i inostranstva (Kanade, Portugalije, Norveške, Azerbejdžana, Rumunije i drugih) predstavljeni jedinstveni potencijali ove opštine i okolnih mesta – Kučajne, Ravništa, Neresnice i Suve Reke.

Koloniju pletenja su sa direktorkom Etnomreže i izvršne direktorke NALEDA-a Violetom Jovanović pored ministarke kulture obišli i direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić, kao i predsednik opštine Kučevo Ivan Rajičić, koji su razgovarali sa ženama koje izrađuju tradicionalne rukotvorine i posetili izložbu prodajnih postavki, a takođe su imali priliku da pogledaju tradicionalne folklorne igre ovoga kraja, splet Vlaških igara i igre na štulama. Gosti su imali priliku i da pogledaju demonstraciju ispiranja zlata na Bukovskoj reci.


Etno mreža je nacionalno udruženje proizvođača finih rukotvorina koje od 2005. radi na očuvanju kulturnog nasleđa Srbije i ekonomskom osnaživanju žena i mladih u ruralnim područjima. Sarađuje sa više desetina lokalnih udruženja i zadruga na izradi osmišljenih proizvoda od prirodnih materijala, povezujući tradicionalne motive i tehnike i savremeni dizajn.