Vesti

Održana 14. Žumarijada

U nedelju, 23. jula u Kladurovu je održana 14. ŽUMARIJADA, turističko – gastronomska manifestacija u okviru koje se kuva tradicionalno vlaško jelo “žmare” ili “žumjere”, a mnogobrojna udruženja izlažu svoje radove u dvorištu Etno kuće. Pored udruženja sa područja petrovačke opštine svoje rukotvorine i proizvode domaće radinosti izložila su i udruženja iz Knjaževca, Niške Banje i Dolova.

Na inicijativu opštine Petrovac na Mlavi i Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi, a odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije, element Kuvanje žmara je upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije koji se vodi u Centru za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu. Prema odluci zirija najbolje žmare skuvao je Milan Jovanović iz Ranovca. Druga nagrada je takođe otišla u Ranovac Žarku Popviću, a Miladin Sulimanović meštanin Kladurova je ove godine osvojio 3. mesto, a zahvaljujući njemu žmare iz Kladurova su degustirali mnogi gurmani širom Srbije na sajmovima turizma i raznim promocijama.

U okviru programa Kladurovsko leto MZ Kladurovo se predstavila u okviru opštinskog Takmičenja sela koje realizuje KPC Petrovac na Mlavi. Organizatori Žumarijade su Mesna zajednica Kladurovo, Udruženje žena „Zlatne ruke Kladurova“ i KUD „Izvor mladosti“ iz Kladurova, uz podršku Turističke organizacije i Kulturno – prosvetnog centra, pod pokroviteljstvom opštine Petrovac na Mlavi.