Vesti

DAN PEŠAČENjA U SRBIJI

Planinarski savez Srbije (PSS) poziva sve planinarske organizacije i sve građane da planiraju termin i da se uključe u obeležavanje Rosa Dana pešačenja, najveće pešačke manifestacije u Srbiji. Svi regioni Srbije pešačiće 23. septembra, a centralna manifestacija biće održana na Vlasini.
Rosa Dan pešačenja, pod sloganom “Korak bliže zdravlju”, ima za cilj podizanje svesti o pešačenju kao osnovnoj ljudskoj aktivnosti neophodnoj za očuvanje zdravlja.

PD "Gornjak" Petrovac na Mlavi na Danu pešačenja 2022.
PD “Gornjak” Petrovac na Mlavi na Danu pešačenja 2022.


Jedan od ciljeva manifestacije je i da podstakne izgradnju pešačko-turističke infrastrukture, trasiranje i obeležavanje staza za pešačenje o kojima će se brinuti lokalna planinarska društva uz saradnju i pomoć lokalnih samouprava, što će u konačnici imati višestruki značaj za razvoj sporta i turističkih potencijala.
Rosa Dan pešačenja je dan u godini u kojem PSS u saradnji sa građanima, institucijama Republike Srbije i društveno odgovornim kompanijama želi da inspiriše i pokrene Srbiju da živi zdravije.

BPK "Golubac" na Danu pešačenja 2022.
BPK “Golubac” na Danu pešačenja 2022.


PSS Dan pešačenja u Srbiji tradicionalno organizuje od 2017. godine, od tada, svake godine na oko 90 lokacija širom Srbije pešači više od 10.000 registrovanih učesnika, a predpostavlja se da je broj onih koji nisu registrovani znatno veći.

PD "Štubej" Kučevo na Danu pešačenja 2022.
PD “Štubej” Kučevo na Danu pešačenja 2022.


Akcija je besplatna i posvećena svima, bez obzira na godine starosti, a svako spram sebe može da prilagodi tempo i dužinu staze.