Uncategorized

Lovačko udruženje “Trest” Petrovac na Mlavi skreće pažnju javnosti na opasnost od požara u lovištima

LU “Trest” je uputilo obaveštenje lovcima i ostalim građanima, koje prenosimo u celosti:

“S obziorom da su prolećni radovi u toku podsećamo vas na opasnost pojave i širenja požara u vašem lovištu u ovom periodu, kao i na opasnost od štete koje ista u ovom osetljivom periodu za divljač može imati.

Odgovarajuće zabrane vršenja određenih aktivnosti i radova u lovištima su u tom smislu jasno propisane zakonom o divljači i lovstvu u članu 22 stav 1 točka 8 (u poljoprivrednom podrčju) kao i zakonom o šumama u članu 47 (u šumskom području). Stručna i lovočuvarska služba će u lovištu sa kojim gazduje preduzeti sve mere za koje je ovlašćena i nadležna, pre svega u smislu obaveštavanja stanovništva, ostvarivanja saradnje i koordinacije rada sa drugim državnim organima i organizacijama, a u krajnjem slučaju i sprovođenjem mera i radnji za koje je ovlašćena.

Iznad svega dužni ste vi kao lovci i meštani sela, da pojačate mere preventive, a u slučaju potrebe da se sazna tačna lokacija gde se požar pojavio i samog počinioca (ako ste u mogućnosti). Takođe, potrebno je da obavestite stručnu službu udruženja koja će odmah izvestiti nadležne organe MUP-a Srbije – Vatrogasnu jedinicu, kako bi se požar što pre sanirao.

Protiv počinioca koji je izazvao požar biće podneta prijava. U slučaju naglog širenja požara odmah obavestite Vatrogasnu službu u Petrovcu” kaže u obaveštenju upravnik lovišta LU “Trest”