Uncategorized

Arheološko nalazište u Oreškovici

U ataru sela Oreškovica nalazi se kasno neolitski Vinčanski lokalitet, koji predstavlja ranu fazu Vinčanske kulture. U saradnji između Univerziteta Kolumbija (Njujork), Narodnog muzeja iz Beograda i Zavičajnog muzeja Petrovca na Mlavi, ovaj lokalitet je postao arheološko nalazište. Prema rečima naučniog istraživača na Univerzitetu Kolumbija, Dušana Borića ovaj lokalitet je istraživan i 2014. godine, kada je 19 studenta iz Velike Britanije došlo u Oreškovicu da istražuje mesto koje je bilo naseljeno u periodu 5.200 – 5.000. godine p.n.e.

Ranije, geomagnetnim snimanjem terena površine 6 hektara dobijena je mapa rovova i palisada koji su okruživali ovaj lokalitet i to je bio povod za nastavak istraživanja.

Na ovom arheološkom nalazištu nađeni su predmeti iz početnog perioda Vinčanske kulture keramičke fragmenti keramike sa specifičnim ornamentima, posude, figurine i kamene alatke. Pretpostavlja se da je ovo mesto, na blagom uzvišenju, bilo gusto naseljeno u periodu od oko sto godina, na osnovu dubine na kojoj su nađeni predmeti, nakon čega biva napušteno.

Iskopani materijal naći će se u Zavičajnom muzeju u Petrovcu na Mlavi, a analiza pronađenih iskopina planira se na leto 2021. u Srbiji, a dalje analize planirane su i u laboratorijama u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.