Vesti

Školska slava Sveti Sava obeležena u Petrovcu na Mlavi

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Savu koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije.

Sveti Sava se smatra zaštitnikom prosvetnih ustanova. Srednja škola “Mladost” i Osnovna škola “Bata Bulić” su rezanjem slavskog kolača u Crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg proslavili slavu Svetog Savu.

Kolo srpskih sestara Petrovac na Mlavi je bilo kolačar u Osnovnoj školi “Bata Bulić”, a Radica Čupić kolačar ispred Crkvene zajednice petrovačke crkve.

Na današnji dan pre 30 godina osnovano je Kolo srpskih sestara Petrovac na mlavi. U toku 2021.godine, zbog trenutne epidemiološke situacije, obeležavaće svoj jubilej na više načina.

Ranijih godina školska slava Sveti Sava obeležavala se svečanom priredbom, kojoj su u školama na teritoriji opštine prisustvovali učenici, roditelji i sveštenstvo. Zahvaljujući sponzorima učenici su dobijali i svetosavske paketiće. Ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije ovakva vrsta proslave nije bila moguća , ali su školsku slavu obeležile gotovo sve škole rezanjem slavskog kolača.

Liturgiju u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg su svojim pojanjem ulepšali članovi petrovačkog hora Sveti Luka.

Add Comment

Click here to post a comment