foto: SKZ Arzinjano
Dijaspora

Obraćanje Živomira Ilića, dosadašnjeg predsednika SKZ “Arzignano“ u Italiji

Dosadašnji predsednik Srpske kulturne zajednice “Arzinjano” Živomir Ilić, podneo je ostavku na mesto predsednika ovog udrženja zbog imenovanja na mesto predsednika Crkvenog odbora Parohije Sveti Lika u Vićenci. On se javnosti obratio sledećim rečima:

“Dragi dobrotvori, članovi, simpatizeri, sponzori, čuvari vere, pisma, tradicije, poštovaoci našeg naroda. Kao dugogodišnji predsednik SKZ „Arzinjano“ HVALA VAM! Bez vas, vašeg truda, rada i odricanja srpska zajednica ovde u Arzinjanu ne bi opstala. Zajedno, molili se Bogu, učili, pevali, tugovali i opstali.

Hvala svim našim udruženjima, kao i Savezu Srba u Italiji.
Da li je saradnja mogla da bude bolja? DA!
Da li je mogla da bude iskrenija? NESUMNjIVO DA!
Sve ove godine SKZ „Arzinjano“ trudi se da gleda svoja posla i gde god smo primetili da nešto nije u redu, povlačili se. Svako svojim radom i postupcima govori o sebi.
Takođe, želim da se zahvalim svim udruženjima van Italije sa kojima smo sarađivali. Hvala udruženjima iz Srbije i Republike Srpske na saradnji.
Posebno želim da se zahvalim našim institucijama na primernoj iskrenoj saradnji:
Parohiji „Sv. Luka“ u Vićenci, Dopunskoj školi na srpskom jeziku „Sv. Sava“, našim diplomatskim predstavništvima (stavljajući akcenat na Konzulat u Trstu), Ministarstvu spoljnih poslova R. Srbije, Kancelariji za dijasporu i Srbe u regionu.
Hvala lokalnim vlastima i pojedincima Republike Italije, opštinama Arzinjano, Montorso Vićentino, Kijampo, parohiji „Svi Sveti“ u Arzinjanu.

Imao sam sreću da oko sebe imam čestite i poštene ljude. Hvala članovima Upravnog odbora i njihovim porodicama, gde smo svi zajedno taj duh preneli na čitavu zajednicu i koja danas važi za primerno poštenu zajednicu koja ima i poštuje reč.
Svakako najveću zahvalnost dugujem svojoj porodici na razumevanju: „Draga moja porodice, ništa vam nisam ukrao, ali sam vam oduzimao a na to me je naterala ljubav, kako prema vama, tako prema svom narodu, crkvi, tradiciji, običajima.“
Pevali, igrali sa našim KUD-om „Jelek“, brinuli za našu školu, naše pismo, takmičili se u sportu, slavili slavu, voleli svoje, poštovali druge.
Namerno neću o rezultatima, iako je bilo zapaženih rezultata, kao i raznih manifestacija, skupova, humanitarnih akcija. Najveći rezultat je taj da sam bio na čelu čestitih i poštenih ljudi.
Uz dužno poštovanje prema svima, povlačim se sa mesta predsednika, tačnije, podnosim ostavku.
Ostavku sam planirao da podnesem još prošle godine, no zbog novonastale situacije, pandemije sa virusom kovid-19, nisam mogao tek tako da odem, morali smo da se izborimo sa nastalim problemima. Pored svih poteškoća naša zajednica je u prethodnoj godini dodatno uredila prostorije i zabeležila zapažene humanitarne i donatorske rezultate.
Raspolažemo sa iznajmljenim, lepo uređenim i osveštanim prostorom, KUD-om „Jelek“ sa dečijim i prvim ansamblom, tri ekipe u malom fudbalu (za turnire, Srpsku ligu i veterane), ekipom u stonom tenisu. Od nedavno i dopunska škola na srpskom jeziku „Sv. Sava“ nastavno mesto „Arzinjano“, pohađa nastavu u svojoj kući, u prostoru SKZ „Arzinjano“.
Nakon duge pauze izazvane kovidom-19 svakako da su potrebni dodatni napori da se pokrene aktivnost u folkloru a donekle i u malom fudbalu. Međutim, izmenjenim planom i programom treba biti optimista.
Posebno želim da naglasim:
SKZ „Arzinjano“ ne duguje ćentezim nikome, isplaćane su sve obaveze i kirija zaključno sa ovim mesecom januarom. Zajednica iz Arzinjana, već sada sa planom i programom ima finansijsku stabilnost za tekuću godinu. Za sobom ne ostavljam svađe.
U jednoj rečenici: „Možemo da pogledamo u lice svakom za sve što smo govorili i radili“.
Razlog ostavke:
Imenovanjem za predsednika Crkvenog odbora, Parohije „Sv. Luka“ iz Vićence, mimo je svih pravila, nije ni dobro istovremeno obavljati dve važne funkcije. Mora se biti savestan, odgovoran i disciplinovan, biti pošten i čestit sluga Bogu i narodu. Ne želim nikakav prekor ni parohiji ni našoj zajednici u Arzinjanu, ni sebi zbog toga što sam istovremeno na dva predsednička mesta, hvala svima na strpljenju i razumevanju protekle godine.
U SKZ „Arzinjano“ vreme je da dođe neko nov, na povlačenje sam bio speman i pre imenovanja za predsednika Crkvenog odbora. Novom predsedniku poželeću uspešan dalji rad sa željom ne da govori o poštenom radu, no da to svojim delovanjem i pokaže sa porukom: „Poštenome bogatstvo ne povećava vrednost, niti mu siromaštvo umanjuje“.

Dragi narode, roditelji, omladino, deco, meni je lepo sa vama i zbog toga neću nikuda bez vas jer znam koliko vredite i koliko vam verujem, da zajedno sa vama, sa sveštenikom, Crkvenim odborom, našim parohijanima, kao i parohijanima drugih parohija, Eparhijom, svima blagonaklonima, naš duhovni centar kome toliko težimo uknjižimo u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve i utemeljimo na čovekoljublju, rodoljublju i ljudskosti. Stoga vas molim: „Pomozite!“. Uskladite vaše mogućnosti i htenje, a uskladićete tako što ćete između mogućnosti i htenja staviti dobru volju.
Želim vam mnogo, mnogo zdravlja, kako vama, našem narodu, tako svim narodima sveta, sa željom da imamo strpljenja, razumevanja, poštovanja jedni za druge i da uživamo u prirodi i normalnom ljudskom životu.


HVALA SVIMA, DA SMO ŽIVI I ZDRAVI!”, završio je Ilić.