foto: Udruženje građana "Žanka Stokić"
Vesti

Izabrano 13 novih slika portreta za stalnu postavku Velikani srpskog glumišta u Rabrovu

Udruženje građana “Žanka Stokić iz Rabrova raspisalo je 4. krug konkursa za izradu portreta glumaca zarad stalne izložbene postavke „Velikani srpskog glumišta“ koja je otvorena u maloj sali Doma kulture u Rabrovu. Budući da je velika srpska glumica Žanka Stokić značajan deo života provela u Rabrovu, mestu u kome se od 2002. godine održavaju Pozorišne svečanosti “Žanki u čast”, ukazala se potreba da se na jednom mestu objedine velikani pozorišne scene Srbije, kroz stalnu izložbenu postavku, portretima glumaca koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji srpskog pozorišta.

Kao odgovor na 4. krug konkursa za stalnu izložbenu postavku u Rabrovu pod nazivom “Velikani srpskog glumišta”, pristiglo je 52 rada , odnosno 214 u sva četiri konkursna kruga. Konkurs je trajao do 31.januara 2021.

Dvočlana komisija koju čine Ljiljana Jović, diplomirani istoričar umetnosti i Bojan Veljković, master primenjeni umetnik, donela je odluku da 13 novih radova bude uvršteno u izložbu “Velikani srpskog glumišta”. To su: Portret Žike Milenkovića – autor je Zvezdana Stanković, Mije Aleksića – Daliborka Vinkić, Miće Tomića – Ana Crnoglavac, Nede Arnerić – Maša Vlasov, Nikole Simića-Danka Stepić – Brkovič, Branka Pleše – Danka Stepić – Brković, Slobodana Cice Petrovića – Dušan Nedov, Josifa Tatića – Radiša Ćurčić, Ite Rine – Marijana Lazarević, Mirka Babića – Aleksandar Spasić, Jelene Jovanović Žigon – Nevena Marković i portret Dušice Žegarac – Svetlana Pavlović Džindo.

Ovi Izabrani radovi svojim umetničkim kvalitetima ispunjavaju kriterijume konkursa koji je imao za cilj da se na upečatljiv način predstave lik i delo nekih od najvećih imena srpskog teatra. Odabrani radovi svojim izrazom, snagom, psihološkom produbljenošću ličnosti, ali i likova koje su igrali, daju svojevrstan omaž ljudima iz teatra koji su svojim delom obeležili epohe u kojima su igrali .

„Time se potpuno potkrepljuje ideja i ispunjava cilj ove Izložbe slika „Velikani srpskog glumišta “ i ove godine gostuje u mnogim gradovima na značajnim pozorišnim festivalima. Zahvaljujem se svim umetnicima koji su se odazvali pozivu i doprineli da naši velikani ponovo „obilaze“ pozorišta širom Srbije“ – naglasila je predsednica Udruženja građana „Žanka Stokić“ iz Rabrova,opština Kučevo, Svetlana Ceca Kuzmanović.

Pripremio: LJubiša Nastasijević

Izvor: Udruženjje građana ,,Žanka Stokić’’ Rabrovo