Vesti

Odred izviđača Mlava ove godine obeležava 70 godina postojanja

Večeras je u Kulturno prosvetnom centru priređena svečana akademija povodom obeležavanja 70 godina postojanja OI „Mlava“.

Odred izviđača „Mlava“ osnovan je 10. oktobra 1952. godine i tada je bio među prvih deset formiranih odreda nakon Drugog svetskog rata.

Odred je menjao naziv, od „Mlavskog odreda“ pri osnivanju, potom u „Heroj Tito“, kao jedini odred u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji koji je nosio Titovo ime, do imena „Mlava“ koje nosi od 1995. godine.

Prvi starešina odreda bio je Božidar Veljković, tadašnji direktor gimnazije. U zimu iste godine održan je i prvi vodni tečaj pod rukovodstvom Radoja Mijalkovića, koji je bio inicijator i jedan od osnivača odreda, zajedno sa još nekoliko profesora petrovačke gimnazije.

Danas u Srbiji ima 63 odreda sa kojima petrovački odred neguje uspešnu saradnju na ispunjavanju misije izviđaštva – stvaranje boljeg sveta i obrazovanje mladih ljudi koji su konstruktivni članovi zajednice.

Svečanoj akademiji prisustvovale su mnoge ugledne zvanice, nekadašnji i sadašnji članovi Odreda, članovi Uprave OI “Mlava”, predsednik opštine Petrovac na mlavi Duško Nedinić, Marko Ivošević i Gabriel Ranković iz Saveza izviđača Srbije, predstavnici javnih ustanova sa područja opštine, sveštenstvo petrovačke crkve, kao i Rade Moskovlić, poznati filmski i tv reditelj koji je za ovu priliku pripremio dokumentarni film pod nazivom “Pohod”.