Vesti

Doček moštiju Svetog kneza Lazara u Manastiru Gornjak

Bratstvo Manastira Gornjak poziva verni narod da u subotu, 5. novembra dočekaju mošti Svetog kneza Lazara. Manastir Gornjak je prva zadužbina Svetog kneza Lazara. Ovo je istorijski događaj za manastir Gornjak, nakon koga će ovaj deo moštiju Svetog kneza Lazara biti čuvan u manastiru.

„Nadamo se, verujemo i molimo se Bogu da će Sveti Knez svojim prisustvom da nadahne i podrži novo bratstvo manastira i da će odavde blagosiljati sve poklonike, sve vernike, da će nam dati snage da ovu obnovu koju smo započeli, koja je isto jedan veliki istorijski događaj, privedemo kraju. Manastir je više puta kroz vekove rušen, ali uvek se dizao iz pepela, uvek je obnavljan i ovde molitva nikada nije prestajala“ rekao je iguman Manastira Gornjak protosinđel Petar, izabrani episkop toplički.

Ovaj događaj prethodi osvećenju Manastira Gornjak koje će se desiti na hramovni praznik Vavedenje, 4. decembra 2022. kada će Njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije zajedno sa vladikom Ignatijem obaviti osvećenje.

Litijom od 8 časova, ispred manastira, biće dočekane mošti Svetog kneza Lazara, nakon čega će od 9 časova uslediti Sveta Liturgija.