Dijaspora Vesti

Članovi Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF) sa jakim rezultatima na Evropskoj smotri dečijeg folklora dijaspore

Članovi Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF) sa jakim rezultatima na Evropskoj smotri dečijeg folklora dijaspore – SKC „Stevan Mokranjac“ osvojio prvo mesto i glavni pehar Četiri člana Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF) učestvovala su na prvoj Evropskoj smotri dečijeg folklora dijaspore u Vrnjačkoj Banji i osvojila brojne nagrade. SKC „Stevan Mokranjac“ iz Beča osvojio je prvo mesto i glavni pehar takmičenja, KSD „Bambi“ iz Beča osvojio je zlatnu plaketu, KUD „Mladost“ iz Leobersdorfa osvojio je srebrnu plaketu u starijem uzrastu, dok je KUD „Jedinstvo“ iz Beča poneo srebrnu plaketu u mlađem uzrastu.

Uspeh koji su članovi Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF) postigli na prvoj Evropskoj smotri dečijeg folklora dijaspore, i ne samo na ovoj manifestaciji, već na gotovo svakom takmičenju u zemlji i inostranstvu, je potvrda da vlada jedna zdrava klima, u kojoj društva – članice Saveza napreduju i razvijaju svoje kulturno-umetničke delatnosti, što je potrebno da bi ispunile svoju glavnu ulogu, a to je očuvanje i podsticanje srpske tradicije i kulture naše dijaspore u alpskoj republici“ sa ponosom kaže predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), Aleksandar Stanković.

Sledeće što nas očekuje je 38. Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, 22. aprila u Sankt Peltenu, i nakon toga Evropska smotra srpskog folklora u krajem maja u Novom Sadu”, dodaje Stanković.

Predsednik ASSF se zahvalio Asocijaciji srpskog folklora dijaspore, organizatoru prve Evropske smotre dečijeg folklora dijaspore u Vrnjačkoj Banji, zatim opštini Vrnjačka Banja, predsednku opštine Bobanu Đuroviću i njegovom timu koji su bili maksimalno angažovani na organizaciji ovog događaja i Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije i Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu koji podržavaju sve aktivnosti ASSF.

Austrijski savez srpskog folklora osnovan je 2020. godine i okuplja 26 srpskih udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija Saveza je da razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno-umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara.

Austrijski savez srpskog folkora je i organizator Smotre kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, koja je i kvalifikaciono takmičenje za Evropsku smotru srpskog folklora i koja se ove godine, po 38. put, održava 22. aprila u Sankt Peltenu.