Vesti

Predstavnici Evropa Nostre u poseti Bistričkim vodenicama

Opštinu Petrovac na Mlavi danas je posetila visoka delegacija organizacije Evropa Nostra, Gi Klos (Guy Clausse), izvršni predsednik Evropa Nostra i Dubravka Preradović, članica Upravnog odbora Evropa Nostra Srbija.

Nakon prijema kod predsednika opštine Duška Nedinića gosti su, u pratnji zaposlenih u Turističkoj organizaciji, obišli selo Bistrica, gde ih je dočekala predsednica Udruženja vodeničara i pomeljara Gorica Marinković, kao i članice Udruženja žena “Pomeljarke sa Bistrice.

Od prvobitnog plana, da se obiđu dve vodenice, gosti su prošli celu stazu vodenica u Bistrici, razgovarajući sa vodeničarima i meštanima, posetili Spomen sobu Dragutina Tomaševića, degustirali lokalne specijalitete pripremljene od brašna sa vodenica.

Lokalitet Bistričke vodenice nalazi se među sedam najugroženijih spomenika kulture i nasleđa u Evropi. Glavni cilj nominacije je rehabilitacija kompleksa vodenica i uključivanje u plan održivog turizma Etno sela Bistrica.

Program 7 najugroženijih vodi Europa Nostra u partnerstvu sa Insitutom Evropske investicione banke i ima podršku programa Kreativna Evropa programa Evropske unije.