Dijaspora Vesti

Državno priznato stručno usavršavanje za umetničke rukovodioce jedino rešenje za opstanak i unapređenje rada kulturno-umetničkih društava u dijaspori

Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), Aleksandar Stanković, aktivno se zalaže za akreditaciju programa za stručno usavršavanje umetničkih rukovodilaca u Austriji i celoj dijaspori, kako bi se mladi edukovali u najboljim uslovima i stekli međunarodno priznate diplome za ovo zvanje. On je, tokom prošlog vikenda, posetio najveći seminar za umetničke rukovodioce u dijaspori, koji je ove godine održan po 15. put u organizaciji Srpskog Kulturnog Centra”Stevan Mokranjac” iz Beča, i pozdravio sve učesnike.

Veliko interesovanje i posećenost seminara, potvrđuje činjenicu koliko je kvalitetno stručno usavršavanje za umetničke rukovodioce potrebno dijaspori. Mi se već, u saradnji sa institucijama Republike Srbije i Austrije, aktivno zalažemo za projekat stručog usavršavanja umetničkih rukovodilaca i aktivno radimo na tome da što pre načinimo i prve zvanične korake ka realizaciji ove ideje. Na taj način, ne bismo samo obrazovali novu generaciju umetničkih rukovodilaca, nego bismo osigurali opstanak i razvoj naših kulturno-umetničkih društava koja su stožer očuvanja srpskog identiteta, jezika, kulture i tradicije u dijaspori. Istovremeno, sa aktivnostima na pripremi ovog projekta, zalažemo se da se izborimo za status postojećih umetničkih rukovodilaca”, kaže Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora.

Vrlo je važno da institucije, kako u Srbiji, tako i u Austriji, prepoznaju značaj postojanja adekvatnog stručnog i priznatog obrazovanja za umetničke rukovodioce. U saradnji sa njima, imali bismo na raspolaganju stručni kadar za edukovanje polaznika koji, jedino uz adekvatno stečena i priznata znanja i zvanja, mogu da nostrifikuju diplome kao umetnički radnici i predavači. Mi imamo izuzetne kadrove sa puno znanja, koji već rade, i mlade talenotavne ljude koji bi bili odlični u tom poslu, ali nam nedostaje ta krajnja akreditovana instanca koja daje legitimitet njihovom znanju i zvanju.”, dodaje Stanković.

Inače, seminar za umetničke rukovodioce ove godine, u organizaciji Srpskog Kulturnog Centra “Stevan Mokranjac” iz Beča, okupio je više od 270 polaznika iz Evrope, Srbije i Republike Srpske i to je, do sada, najveći broj polaznika na jednom seminaru, kako u dijaspori, tako i u Srbiji. Seminar je trajao tri dana i tematski bio podeljen na oblasti: Igre iz Prizrena, Igre iz Kraljeva, Igre iz Užica, Vlaške igre iz Crnorečja. Poslednjeg dana polaznicima su podeljeni sertifikati o završenom seminaru.

Fotocredit: ASSF