Vesti

OŠ „Branko Radičević“ u Melnici obeležila 159 godina postojanja

Osnovna škola „Branko Radičević“ u Melnici je 4. aprila obeležila 159 godina postojanja. Dan škole je proslavljen prigodnim programom učenika, dodelom nagrada, diploma i zahvalnica učenicima i nastavnicima, kao i zahvalnica zaslužnim pojedincima i institucijama.

Ove godine među nastavnicima nagrade za osvojena mesta i posebno zalaganje su pripale nastavnici biologije Mirjani Lukić, nastavnici srpskog jezika i kljiževnosti Valentini Marković i nastavnici srpskog jezika i književnosti Zvezdani Stanojević. Pozivamo ih da prime nagrade.

Nagrađeni učenici su:

  • Lara Joksimović, učenicaVIII 2, koja je osvojila 1. mesto na republičkom nivou u kategoriji lutaka i III mesto u kategoriji literarnih radova u Bavaništu na konkursu ,,Dani ćirilice,
  • Dunja Nikolić, učenica VI 2, koja je osvojila 3. mesto na okružnom takmičenju iz biologije,
  • Lena Simić, učenicaV 2, koja je osvojila 3. mesto na okružnom takmičenju iz biologije, 3.mesto na optinskom takmičenju iz srpskog jezika i književnoisti, 1.mesto na literarnom konkursu Krv život znači, 2.mesto na literarnom konkursu povodom Svetskog dana knjige za decu, najlepši crtež na konkursu Dizajniraj svoj srednjevekovni kostim.

Diplome i zahvalnice su dodeljene učenicima i nastavnicima za postignute rezultate:

  • Jelena Jovanović, učenica IV 2 osvojila je 2. mesto na opštinskom takmičenju iz matematike, mentor je učiteljica Ana Arsić Milojković.
  • Jelena Grujić, učenicaVIII 1, osvojila je 1. mesto na opštinskom takmičenju iz hemije, učešće na okružnom, mentor nastavnik hemije Ivo Đorđević
  • Anđela Badžić, učenicaVIII 2, osvojila je 2. mesto na opštinskom takmičenju iz hemije, mentor nastavnica hemije Nataša Botić i 2. mesto na opštinskom takmičenju iz geografije, mentor nastavnik geografije Nenad Stojanović.
  • Sofija Rakić učenicaVI 1 osvojila je 1. mesto na opštinskom takmičenju iz biologije, učešće na okružnom, osvojila je I mesto na republičkom konkursu ,Međugeneracijski most-most razumevanja“ u kategoriji fotografije.
  • Marija Marjanović, učenicaV 2, osvojila je 3. mesto na opštinskom takmičenju iz biologije, učešće na okružnom, mentor je nastavnica biologije Mirjana Lukić. Osvojila je 2. mesto na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika i književnosti, učešće na okružnom, Mentor je nastavnica srpskog jezika i književnosti Valentina Marković
  • Nemanja Anđelković, učenik VII 1, osvojio je I mesto na literarnom konkursu u okviru Svetskog dana knjige za decu, Narodna biblioteka „ Đura Jakšić“ Petrovac na Mlavi. Mentor je nastavnica srpskog jezika i književnosti Zvezdana Stanojević
  • Lejla Dragojević, učenica II 1 osvojila je II mesto za likovni rad u okviru nagradnog konkursa „ Kako ja čuvam životnu sredinu“ . Mentor je učiteljica Ljiljana Radovanović.
  • Luna Simić, učenica II 2 , osvojila je III mesto na literarnom konkursu „Krv znači život“. Mentor je učiteljica Biljana Janićijević.
  • Ekipa II razreda ove škole osvojila je II mesto na takmičenju „Pažljivko“. Mentor je Ljiljana Radovanović. Učenici Đorđe Novaković, Nikola Jovanović, Arina Bobrecova.
  • Na konkursu „Dizajniraj eko torbe“ nagrađeni su učenici: Luna Simić, Nikola Jovanović, Đorđe Novaković, Jelena Jovanović, Marija Marjanović. Mentor Biljana Janićijević.

Zahvalnice su dodeljene zaslužnim institucijama i pojedincima: Opštini Petrovac na Mlavi, Mesnim zajednicama Melnica, Stamnica i Stamnička Reka, kompaniji Dunav osiguranje, Kulturno umetničkom društvima „Paulj Matejić“, Melnica i „Vuk Stefanović Karadžić“, Stamnica-Stamnička Reka, firmi Astaso doo Zemun i porodicama Kuijer, Stoof, Strainović, Simić, Radojković, Trailović, Manojlović, Krajić kao i Miki & Sale reisenu.

Škola u Melnici je osnovana i počela sa radom sredinom 1865. godine. Prvi učitelj melničke škole bio je Petar Jovanović iz Vitovnice. U početku je to bila privatna škola sa oko 5o đaka, od toga polovina učenika su bila ženska deca. Škola je počela da radi kao 3-godišnja, da bi se krajem 19. veka reformisala u 4-godišnju. Pred 2. svetski rat počelo je zidanje nove školske zgrade. Međutim teško ratno i posleratno stanje prolongiralo je radove. Škola je završena tek 1965. godine i tada dobija ime “Branko Radičević”. Posle školske reforme 195o. godine škola se reformisala u 8-godišnju školu. U to vreme je škola imala oko 5oo učenika.

Danas u melničku školu idu deca iz Melnice i Vitovnice, Stamnica je izdvojeno odeljenje matične osmogodišnje škole u Melnici. Poznati pesnici Vladislav Petković Dis 19o9 -191o. godine i Dragoljub Filipović dugi niz godina, do 1. svetskog rata, bili su učitelji u ovoj školi. Škola je iznedrila puno vrednih poljoprivrednika, pravnika, lekara, profesora, političara, avijatičara.