Vesti

Bogat program Kulturnog leta u Petrovcu na Mlavi

U Petrovcu na Mlavi od 7. jula do 22. avgusta biće organizovan sadržajan kulturno – umetnički program u okviru Kulturnog leta opštine Petrovac na Mlavi 2024. I ove godine Kulturno – prosvetni centar u saradni sa Turističkom organizacijom petrovačke opštine, Opštinom Petrovac na Mlavi, mesnim zajednicama svih naselja, kao i udruženima građana, realizuju se različti programi za sugrađane, ali goste petrovačke opštine.

Leto je period kada sva naselja u Petrovcu na Mlavi zažive, kao i sam grad, to je period kada naši sugrađani koji su na privremenom radu u inostranstvu dolaze, tu su naši đaci, studenti i mnogobrojni gosti koji posete opštinu tokom leta u okviru vikend turizma koji naša opština svake godine se više razvija i ulaže njega. Te je tako, Kulturno – prosvetni centar sa Turističkom spremio niz programa, većina tih programa su naše kalendarske manifestacije u naseljima, odnosno u selima opština Petrovac na Mlavi, ali tu je nekoliko programa na letnjoj sceni Kulturno – prosvetnog centra od rok svirki, radionica i pozorišnih predstava“ rekla je na konfreneciji za novinare direktorka Kulturno prosvetnog centra Milica Ilić.

„U nedelju, 7. jula Kulturno leto počinje Ivandanskim saborom u Bošnjaku. 14. jula je Međunarodni festival Foklora u Lopušniku, ovom prilikom želim da pohvalim Lopušnik na odličnoj organizaciji, evo već treću godinu zaredom. A 15. jula na letjoj sceni KPC – a realizovaće se pozorišna predstava naših prijatelja iz pozorišta Kastelum iz Kostolca, predstava Antigona u New Yorku. Druga polovina jula rezervisana je za tri velike manifestacije u petrovačkoj opštini, a to su Miholjski susreti u Ranovcu, velika manifestacija koju organizuje Mesna zajednica Ranovac, Turistička organizacija, a kulturno umetnički program podržava KPC. Sutradan, 27. jula u Dobrnju su Dani Petra Dobrnca, jedna nova manifestacija u našoj opštini, druga godina zaredom, koju Turistička i KPC organizuju. I to je jedna od manifestacija koja od prve godine okuplja puno ljudi svojim programom i sadržajima.

U selu Kladurovu 28. jula je Žumarijada, takoreći jedna republička manifestacija na kojoj se sprema autentično narodno vlaško jelo žmare, koje je zahvaljujući Udruženju žena Zlatne Ruke iz Kladurova i Zavičajnom muzeju brendirano i proglašeno za nacionalno vlaško jelo u Republici Srbiji, što nije mala stvar. Tada se takmiči u pripremaju žmara u i održava veliki sajam narodnog stvaralašta i druženje žena, kao i bogat kulturno – umetnički program.

Lepa vest je da Petrovac na Mlavi ima i nova u druženje građana čiji je fokus rok muzika i okupljanje mladih, to je u druženje građena POKA. Oni organizuju događaj River Run 27. jula na letnjoj sceni Kulturno – prosvetnog centra, kada će nastupiti dva rok benda.

U avgustu mesecu, u okviru kulturnog leta opštine Petrovac na Mlavi, očekuje nas takođe bogat program, kako u naseljima, tako u samom gradu. Od 2. do 11. avgusta realizovaće se niz već dugogodišnjih tradicionalnih manifestacija u selima petrovačke opštine, koji zaista okupljaju mnogo meštana i gostiju. Tako imamo Sabor Frulaša u Dugočkoj, Festival balkanskog folklora u Manastirici, Mandalinu u Trnovču, festival Dečijeg folklora na Karauli u selu Ranovac, igra Kolo srcu Ćovdina, Stamica po 4. put organizuje Pantelej, to je jedna lepa manifestacija selu koja okuplja mnogo KUD-ova naše opštine, Stačevačko poselo, a imamo na letnju seni Kulturno prosvestnog centra u augustu Radionicu za Dobre Duhove koji organizuje Udruženje mladih opštine Petrova na Mlavi, uz jedan zaista interesantan i edukativan i rock program. Krajem avgusta, odnosno 22. augusta igraće za nas na letnjoj seni, vama dobro poznato i voljeno jagodinsko pozorište, Gradsko jagodinsko pozorište sa predstavom Brno“.

Svi programi u okviru Kulturnog leta Opštine Petrovac na Mlavi su pod pokroviteljstvom pre svega Opštine Petrovac na Mlavi, Turističke organizacije i KPC- a, ulaz na sve programe je besplatan.