Vesti

„DAN PEŠAČENJA“ U SRBIJI (21. 09.2024.) KORAK BLIŽE ZDRAVLJU

Planinarsko društvo Gornjak iz Petrovca na Mlavi u saradnji sa Sportskim savezom opštine Petrovac na Mlavi Vas poziva da se pridružite najvećoj ovogodišnjoj planinarskoj akciji

„DAN PEŠAČENJA“ U SRBIJI (21. septembra 2024.) pod sloganom KORAK BLIŽE ZDRAVLJU, koju od 2017. godine organizuje Planinarski savez Srbije uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta, i Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

„Dan pešačenja“ predstavlja poziv javnosti u Srbiji da se toga dana pokrene i napravi korak bliže zdravlju!

Cilj manifestacije je podsticanje zdravih životnih navika, ukazivanje na značaj kretanja za unapređivanje zdravlja i radne sposobnosti, socijalizaciju i razvoj turističkih potencijala kroz uređenje i eksploataciju uređenih pešačkih puteva, kao i povećanje ekološke svesti u društvu i potrebi očuvanja prirode.

Akcija je namenjena svim građanima bez obzira na godine, a posebno učenicima iz škola sa teritorije naše opštine. Pešačenje će se obaviti iz mesta stanovanja, obilazeći okolinu svog mesta.

U Petrovcu na Mlavi Planinarsko društvo GORNJAK je pripremilo pešačku stazu koja polazi od KPC Petrovac, ide ka brdu Karaula i kružno nazad ka polaznoj tački – staza je dužine 4,2 km

(za predškolce i osnovce u nižim razredima 2 km) i predviđeno je da se pređe za 1h laganog hoda uz učešće planinara PD GORNJAK koji će pomoći u izvođenju akcije.

SKUP ZA POLAZAK: u 10h kod doma kulture – KPC Petrovac.

U ostalim mestima u Opštini Petrovac na Mlavi preporuka je da se angažuju učitelji i nastavnici i organizuju pešačenje učenika u prirodi u neposrednoj blizini svog naselja.