Vesti

3. Planinarska akcija „Stazama Dragutina Tomaševića“

Planinarsko društvo Gornjak i ove godine, u saradnji sa Sportskim savezom opštine Petrovac na Mlavi u nedelju, 30. maja, organizuje Planinarsku akciju „Stazama Dragutina Tomaševića“.

Ovo će biti treća planinarska akcija koja se nadovezuje na tradicionalnu atletsku manifestaciju „Trka Dragutina Tomašević“ u čast prvog srpskog olimpijca.

Mesto održavanja akcije je selo Bistrica u blizini Petrovca na Mlavi – rodno mesto Dragutina Tomaševića.

Vreme održavanja: 30. maj. 2021. godine

Mesto okupljanja: Selo Bistrica, Petrovac na Mlavi, Srbija

Planine: Homoljske planine

Plan akcije objavljen je na stranici Planinarskog društva „Gornjak“:

– 07,00 – 07,50 – Doček i prijem učesnika u centru sela Bistrica

– 08,00 – 08,30 – Svečano otvaranje akcije – izlazak učesnika na staze

– 12,30 – 12,45 – Očekivano vreme dolaska sa kraće staze u centar sela Bistrica

– 12,45 – 14,15 – Razgledanje spomen sobe Dragutina Tomaševića i bistričkih vodenica

– 14,15 – 15,00 – Obilazak valjavice i vodopada na Bistričkoj reci

– 16,00 – 16,30 – Očekivano vreme dolaska sa duže staze ispred bistričke crkve

– 17,00 – 17,30 – Podela nagrada i zahvalnica, zatvaranje akcije

ORGANIZATOR AKCIJE PREDLAŽE DVE STAZE:

1. Duža staza: Uspon na Veliki Vukan i Lukin kamen od izviđačkog doma u Ždrelu. Dužina 15 km. – kondiciono zahtevnija staza

2. Kraća staza: Uspon na Lukin kamen. Dužina 10,7 km. – laka staza

 Duža staza: Uspon na Veliki Vukan (825 mnv) i Lukin kamen (515 mnv) od izviđačkog doma u Ždrelu.

Dužina je 15 km sa visinskom razlikom 850 m u usponu i 860 m u spustu. Kondiciono zahtevnija staza.

Opis duže staze:

Svečano otvaranje je u centru sela Bistrica.

Start staze je ispred doma izviđača u selu Ždrelo, do koga učesnici dolaze svojim prevozom (za planinare koji dolaze individualnim prevozom organizator će na kraju akcije obezbediti prevoz vozača od Bistrice do doma u Ždrelu, kako bi otišli po svoja vozila). Dom je udaljen 3,5 km dobrim makadamskim putem.

Početak staze je seoski put nakon koga se prelazi na stazu koja je skoro celom dužinom u šumi. Staza je na severnoj strani Velikog Vukana. Pred sam vrh se izlazi iz šume i dalje se ide po kamenitoj stazi sa blažim usponom. Posle 5 km i 2 – 2,5 č. hoda stižemo do vrha Veliki Vukan (825 mnv). Sa vrha se pruža lep pogled ka istočnoj strani Homoljskih planina. Spust je na drugu stranu i vodi ka sedlu između Velikog i Malog Vukana. Na sedlu se nalazi gusta i lepa borova šuma, odakle se spust nastavlja ka Lovačkoj česmi.

Nastavak staze je šumski put do manastira Reškovica, odakle kreće kraći strm uspon do Lukinog kamena (515 mnv). Lukin kamen je impozantna stena koja stoji iznad manastira Reškovica u čijoj blizini se nalazi manastirski krst. Posle kraćeg zadržavanja na Lukinom kamenu nastavljamo dalje seoskim putem koji se spušta do crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene u selu Bistrica.

– Kraća staza: Uspon na Lukin kamen od sela Bistrica

Dužina staze je 10,7 km sa visinskom razlikom 430 m u usponu i 350 m u spustu. Kondiciono i tehnički laka staza.

Opis kraće staze:

Na stazu se kreće iz centra sela Bistrica i ide ka bistričkoj crkvi. Dalje staza vodi seoskim putevima preko Donjeg i Gornjeg laza ka Lukinom kamenu. Ova staza je laka i nema velikih uspona. Rastojanje od crkve u Bistrici do Lukinog kamena je 3 km.

Sa Lukinog kamena (515 mnv) se pruža lep pogled ka manastiru Reškovica i dolini reke Reškovice. U blizini Lukinog kamena je stena na kojoj je postavljen manastirski krst kome se može prići i slikati.

Nakon kraćeg zadržavanja za slikanje i odmor, kreće se nazad seoskim putevima ka centru sela Bistrica gde učesnici akcije mogu da razgledaju spomen sobu Dragutina Tomaševića. Nakon toga ćemo obići bistričke vodenice, koje će biti otvorene i u kojima možete kupiti brašno sa kamena, sir, rakiju, med, a prodaja domaćih proizvoda će biti organizovana i u blizini crkve. Ko želi kasnije može pogledati valjavicu i vodopad na Bistričkoj reci koji se nalaze na 5 minuta hoda od crkve.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i obavezu organizatora i učesnika akcije da se pridržavaju svih mera sprečavanja širenja virusa COVID19 neće biti organizovan ručak za učesnike akcije ali će svi učesnici biti u prilici da od lokalnih ugostitelja kupe sendvič i osveženje, da se odmore i podele utiske sa akcije sa ostalim planinarima u prelepom ambijentu ispred Bistričke crkve.

Organizator akcije obezbeđuje:

Učesničku knjižicu, zahvalnice za klubove, nagradu za najmlađeg i najstarijeg učesnika.

Učesnici akcije su u obavezi da se pridržavaju svih mera sprečavanja širenja virusa COVID19 propisanih od strane nadležnih organa koje su organizator i Planinarski savez u obavezi da sprovedu

POSEBNO VAM SKREĆEMO PAŽNjU NA SLEDEĆE:

Trenutna epidemiološka situacija na teritoriji Republike Srbije je i dalje nepovoljna i nema mogućnosti za dugoročnu prognozu. Organizator zadržava pravo da u skladu sa preporukama Kriznog štaba, naredbama Vlade Republike Srbije i nadležnih organa vlasti na teritoriji održavanja akcije preduzme sledeće mere:

• Otkaže akciju uz prethodno obaveštenje zainteresovanih putem medija

• Usmeri učesnike na kretanje u više manjih grupa uz poštovanje propisanih mera za sprečavanje pandemije.

PRIJAVA UČESNIKA I INFORMACIJE:

Preko elektronske pošte: gornjak@gornjak.org.rs

Telefonom: 0642345518 (20 č. – 21č.) – Dejan Antić, predsednik PD Gornjak