Vesti

Potpisan Sporazum o realizaciji 1. faze projekta izgradnje marine u Velikom Gradištu

U Velikom Gradištu je u sredu, 2. februara, svečano potpisan Sporazum o realizaciji 1. faze projekta izgradnje marine u Velikom Gradištu između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Agencija za upravljanje lukama, Javnog vodoprivrednog preduzeća “Srbijavode“ i opštine Veliko Gradište.

Sporazum je rezultat prethodno potpisanog Memoranduma o razumevanju u oblasti nautičkog turizma u unutrašnjim plovnim putevima, između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Agencije za upravljanje lukama.

,,Sporazum koji je danas potpisan omogućiće početak rada na procesu izgradnje marina i međunarodnih putničkih pristaništa i time značajno doprineti unapređenju održivog i planskog razvoja nautičkog turizma u ovom delu Srbije, kao i razvoju turističko-rekreativnog kompleksa na Srebrnom jezeru, gde se iz godine u godinu beleži sve veći rast broja turista i noćenja. Trenutno postoji pristan za čamce bez pratećih sadržaja, ali Dunavom prolazi sve više luksuznih plovila i ti turisti takođe imaju želju da svrate na Srebrno jezero. Dunav ovde predstavlja i granicu s Rumunijom odakle dolazi sve veći broj turista.”, rekla je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

Ona je dodala da za opštinu Veliko Gradište, izgradnja marine znači izuzetan rast turističkog potencijala i samim tim i veću posećenost ove opštine, kao i da je sigurna da će se na ovaj način dugoročno približiti domaćim i stranim turistima sve prirodne lepote naše zemlje.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović rekao je da marine predstavljaju važan segment nautičkog turizma i da je u prethodnom periodu ova oblast normirana, proglašena su prva lučka područja, dok je Agencija izradila Studiju razvoja mikrolokacija mreže marina na Dunavu i Savi.

Direktor JVP ,,Srbijavode” Goran Puzović istakao je da će zahvaljujući ovom veoma značajnom infrastrukturnom projektu opština Veliko Gradište dobiti međunarodno putničko pristanište i na taj način se uvrstiti među atraktivne destinacije za kruzing, kao i da će se povećati vidljivost nautičkih potencijala Srbijei inostranim turistima približiti kulturno-istorijske znamenitosti i prirodna bogatstva naše zemlje.

,,JVP „Srbijavode“ će u skladu sa svojom delatnošću učestvovati u pripremi potrebne tehničke i druge dokumentacije, vršiti poslove investitora i stručnog nadzora u toku izvođenja radova kako bi se ovaj projekat uspešno realizovao”, istakao je Puzović.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić je napomenuo da je ovo primer dobre prakse koja se nastavlja u Republici Srbiji i dobre saradnje sa Vladom RS, vladinim agencijama i odeljenjima, kako se razvija Srbija i kako se vodi briga i o manjim opštinama kao i onima koje imaju potencijala.

On je istakao da će se izgradnjom marine turistička ponuda Srebrnog jezera dodatno unaprediti, a prednosti koje Dunav donosi potpuno iskoristiti, te da se može očekivati rast broja gostiju koji posećuju ovu destinaciju, među kojima je sve više inostranih, i da broj turista već dostiže oko milion godišnje.

,,Zahvaljujem se ministarki trgovine, turizma i telekomunikacija gospođi Tatjani Matić, direktoru Agencije za upravljanje lukama gospodinu Vuku Peroviću i direktoru Javnog vodoprivrednog preduzeća “Srbijavode“ gospodinu Goranu Puzoviću što su prepoznali ovu destinaciju i što su nam pomogli da zajednički izgradimo marinu. Nadam se da će se saradnja sa Vladom Srbije nastaviti, sa ciljem da u budućnosti napravimo jednu turističku ponudu i jednu turističku organizaciju Gradišta, Golupca i Požarevca.”, zaključio je Milić.

Marina će se nalaziti na Dunavu, u neposrednoj blizini Srebrnog jezera. U sklopu marine planirani su i objekti kao što su uprava, klub, prostor za smeštaj plovila, smeštajni kapaciteti, komercijalni i drugi sadržaji.