Dijaspora Vesti

Svetosavski bal u Beču okupio 1500 ljudi

Preko 1500 gostiju iz sveta kulture, politike i privrede, iz različitih zemalja okupilo se na tradicionalnom Svetosavskom balu u Beču, ove godine prvi put u prestižnom balskom prostoru bečkog Hofburga. Ovo je jedan od najznačajnijih događaja u dijaspori koji organizuje udruženje „Srpski centar” iz Beča.

Bal je okupio veliki broj uglednih gostiju, počasna gošća bila je i Tamara Vučić, supruga predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, episkop austrijsko švajcarski Andrej Ćilerdžić, u ime Fondacije Novak Đoković Jelena Đoković, ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, ambasador pri međunarodnim organizacijama u Beču Žarko Obradović, Ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić i mnogi drugi.

Program se odvijao u dve velike sale, ceremonijalnoj i svečanoj gde je bal otvoren uz zvuke marša 1300 kaplara ulaskom najpre članova organizacionog odbora svetostavskog bala. Program 24. Svetsavskog bala u Beču otvoren je Svetosavskom himnom i paljenjem slavske sveće uz pozdravno obraćanje episkopa austrijsko švajcarskog g. Andreja. Od ove godine potekla je ideja da se svake godine na balu predstavi po jedan grad, ove godine je to bio Šabac. U okviru programa nastupio je baletski ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda kulturno umetnička društva „Abrašević” i „Čivija” iz Šapca, ansambl „Doma kulture Prnjavor” i „Klub istorijskih igara” iz Beograda.

Svetosavski bal u Beču ima tradiciju koja datira od sredine 19. veka, a koju je 1998. godine obnovilo Udruženje “Srpski centar”. Ova tradicionalna manifestacija srpske dijaspore, ove godine imala je i humanitarni karakter, pa je tako okupila i mnoge organizacije koje ujedinjiju i spajaju ljude u istoj misiji, među njima je bila i humanitarna organizacija SPOJI iz Inzbruka.

U ponoć u maniru bečkih balova, igrači i plesači ansambala iz Šapca i Beograda, zajedno sa gostima u svečanoj sali, uz instrukcije koreografa Dejana Trifunovića odigrali su „Srpski kadril” Johana Štrausa Mlađeg. U muzičkom delu programa nastupili su Makao bend, Boris rezak i Bojana Stamenov. Prema rečima mnogih prisutnih Svetosavski bal je opravdao epitet najprestižnijeg događaja naše dijaspore u Austriji.

Nakon ponoćnog programa u Humanitarnom delu bala u saradnji sa Fondacijom Novaka Đokovića organizovana aukcija. Prodati su dres sa potpisom austrijskog reprezentativca srpskog porekla Aleksandra Dragovića, umetničko delo slikara Damjana Kovačevića i Marka Kusmuka i majica sa potpisom Novaka Đokovića, koja je prodata za 11.000 evra. Prihodi od ove aukcije biće upotrebljeni za opremanje vrtića u Odžacima i na Kosovu i Metohiji.

24. Svetosavski bal u Beču je održan uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva odbrane Republike Srbije, Ambasade Republike Srbije u Austriji i generalnog sponzora, firme „BD Gruppe” iz Beča.