Vesti

Više od 15.000 mališana iz dijaspore će tokom leta boraviti u Srbiji na kampovima

Kao jednu od opština sa procentualno najvećom dijasporom u odnosu na ukupan broj stanovnika opštinu Petrovac na Mlavi danas je posetio ministar za dijasporu u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević. Nakon radnog sastanka sa predsednikom Opštine Duškom Nedinićem, narodnom poslanicom Natašom Ivanović, predsednikom Skupštine opštine Petrovac Milančetom Aćimovićem i saradnicima, ministar Milićević je održao sastanak sa predstavnicima dijaspore sa područja opštine Petrovac na Mlavi.

Jedan od ciljeva ministarstva jeste jačanje veze između matice i dijaspore, prvi korak u saradnji petrovačke opštine i ministarstva za dijasporu odnosi se na projekat čija se realizacija planira za kraj leta. Ministar je predložio predsedniku Nediniću, da opština Petrovac na Mlavi konkuriše i uzme učešće u projektu letnjih kampova za mlade od 12 do 18 godina, koji će biti iz tri tematske celine: nauka i ekologija, sport, kulturno – umetnički program.

Planirano je da više od 15.000 mališana iz dijaspore i regiona budu deo projekta i posete Srbiju. Zajedno sa decom iz Srbije razmeniće znanja i iskustva, upoznaće se sa Srbijom, njenim lepotama i potencijalima, istorijom i kulturom mesta u kome se odvijaju kampovi kako bi još više zavoleli otadžbinu i poželeli da se vrate da žive u njoj.