Uncategorized

Petrovac na Mlavi: značajne odluke na 101. sednici Opštinsko veća

Nakon dvomesečne pauze  u ponedeljak, 18. maja 2020. zasedalo je Opštinsko veće Petrovca na Mlavi. Prema rečima predsednika Duška Nedinića, opština se vraća redovnom režimu rada, otpočeti poslovi nisu odloženi, a rezultati rada su sada vidljivi.

Na 110. sednici među  59 tačaka dnevnog reda našle su se odluke koje će u velikoj meri doprineti poboljšanju života I rada meštana petrovačke opštine.

Opština Petrovac na Mlavi će snositi troškove vantelesne oplodnje i neophodne terapije

„Jedna od najvažnijih odluka koju smo danas usvojili, a koja će potvrdu dobiti i na Skupštini, je odluka o naknadi troškova za vantelesnu oplodnju. To znači da parovi koji su prethodno bez uspeha imali tri pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i parovi zbog starosti ženskog partnera ili broja pokušaja nisu mogli da budu uključeni u program vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja moći će da ostvare ovo pravo, odnosno opština Petrovac na Mlavi će snositi troškove vantelesne oplodnje i neophodne terapije“, rekao je Nedinić. Opština Petrovac na Mlavi se tako priključila merama populacione i pronatalne politike koju sprovodi država kako bi bila poboljšana demografska slika I opštine I zemlje.

Savremeni aparati za ginekološko-akušersko odeljenje

Predsednik je najavio I projekat vezan za populacionu politiku, a tiče se ginekološko-akušerskog odeljenja u bolnici u Petrovcu na Mlavi, koji će finansijama kabineta ministra bez potfelja zaduženog za demografsku politiku u iznosu od 2.600.000 dinara i opštine, koja takođe sufinansira ovaj projekat u iznosu od 460.000 dinara biti opremljeno savremenim aparatima.

Još jedna pozitivna mera kojom opština želi da ublaži ekonomsku cenu podizanja deteta je oslobađanje  plaćanja vrtića za period vandrednog stanja i meseca maja.

Izbegla lica u zgradi “Help” će konačno I formalno postati vlasnici stanova

Opština Petrovac na Mlavi u saradnji sa organizacijom „Help“  i Komesarijatom za izbeglice još 2006. godine potpisala ugovor o dodeli stanova u zakup izbeglim licima. Od prošle godine do danas opštinski tim je radio na stvaranju uslova  za otkup ovih stanova. Ove godine je taj proces završen i stanari će konačno postati vlasnici i dobiti svoj dom.

Oslobađanje od plaćanja zakupnine za mart I april

Radi ublažavanja posledica vanrednog stanja doneta je odluka da se zakupcima poslovnog prostora u vlasništvu lokalne samouprave, a koji u skladu odlukama lokalne samouprave nisu bili u mogućnosti da obavljaju svoju delatnost, neće obračunavati niti naplatiti zakupninu za mesece mart i april. Ukoliko je  već  obračunata zakupnina,  za ova dva meseca biće stornirani računi, a zakupci koji su eventualno izmirili svoje obaveze biće oslobođeni  zakupnine za naredna dva meseca. Ova odluka je doneta u cilju pokretanja privredne delatnosti, sa verom da će preduzetnici prevazići težak period.

 Put  Vezičevo  – Zlatovo, rekonstrucija pešačkog mosta

Predsednik Nedinić je istakao da vanredno stanje nije korišćeno kao izgovor za odmor, već da se vredno radilo, a rezulati su sada jasni:

„Sjajna vest je da je Ministarstvo privrede raspisalo tender za izgradnju puta Vezičevo-Zlatovo. Na ovaj način mi se povezujemo sa opštinom Despotovac. Ovaj put deo je turističke infrastructure,  jer okosnicu naše turističke ponude-Banju Ždrelo bliže povezuje sa onim što Despotovac nudi. U okviru ove javne nabavke predviđena je  i rekonstrukcija pešačkog mosta preko reke Mlave u parku. Most će biti potpuno rekonstruisan, proširen, dobiće posebne staze za pešake i bicikliste, novu javnu rasvetu, kao i ulazno-izlazne rampe za lica sa invaliditetom. Time će park I Mlava koji su srce ovog grada dobiti most kakav mu dolikuje“ rekao je Nedinić.